FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

MINISTAR BIŠKUPIĆ POSJETIO FRANJEVAČKI SAMOSTAN, SRPSKU PRAVOSLAVNU CRKVU I SINAGOGU U DUBROVNIKU

DUBROVNIK, 10. srpnja 2004. (Hina) - Ministar kulture i predsjednikKomisije za odnose s vjerskim zajednicama Božo Biškupić danas je usklopu boravka u Dubrovniku posjetio Franjevački samostan Male braće,Srpsku pravoslavnu crkvenu općinu i crkvu Svetog Blagoveštenja tesinagogu i muzej Židovske općine u Dubrovniku.
DUBROVNIK, 10. srpnja 2004. (Hina) - Ministar kulture i predsjednik Komisije za odnose s vjerskim zajednicama Božo Biškupić danas je u sklopu boravka u Dubrovniku posjetio Franjevački samostan Male braće, Srpsku pravoslavnu crkvenu općinu i crkvu Svetog Blagoveštenja te sinagogu i muzej Židovske općine u Dubrovniku.

U Franjevačkom samostanu Male braće, vrhunskom spomeniku sakralne arhitekture iz 13. stoljeća, ministra je dočekao gvardijan, fra Stipe Nosić.

Biškupić, njegov pomoćnik Srećko Šestan i pročelnica dubrovačkoga Konzervatorskog odjela Žana Baća razgledali su samostanski kompleks koji se obnavlja već nekoliko godina.

Posebna vrijednost tog zdanja su novootkrivene freske, za koje su stručnjaci utvrdili da potječu iz 14. stoljeća, u istočnom krilu samostana, iznad sakristije. Na njima je prikazan život sv. Franje i neki važni kršćanski događaji, primjerice Navještenje Blažene Djevice Marije.

Gvardijan i pročelnica Konzervatorskog odjela Žana Baća izvijestili su ministra da će se nakon obnove istočnog krila početi obnova sjevernog krila samostana. Ministar Biškupić izrazio je zadovoljstvo tim velikim zahvatom hrvatskih konzervatora, te je rekao da će Ministarstvo dati dodatni novac kako bi se na tom vrijednom objektu radovi izveli najkvalitetnije.

Na poziv paroha, dubrovačkog protojereja Gorana Spajića, ministar Biškupić posjetio je i Srpsku pravoslavnu crkvenu općinu u Dubrovniku. Razgledao je i pravoslavnu crkvu Svetog Blagoveštenja, na kojoj se također izvode konzervatorski radovi i građevinska sanacija.

S protojerejem Goranom Spajićem dogovorio je da će ta crkva biti među prioritetima u zaštiti spomeničke baštine. Osim Ministarstva kulture, u obnovu pravoslavne crkve bit će uključena i Trebinjska mitropolija, istaknuto je u razgovoru. Ministar Biškupić razgledao je i Muzej ikona koji pripada spomenutoj općini, a upoznao se s obnovom pokretne baštine Muzeja, koju već nekoliko godina financira Ministarstvo kulture.

Ministar Biškupić obišao je i sinagogu i muzej Židovske općine u Dubrovniku.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙