FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: NAKON IZLOŽBE U OXFORDSKOM MUZEJU KIP RIMSKE CARICE LIVIJE VRAĆA SE U HRVATSKU

ZAGREB, 13. srpnja 2004. (Hina) - Poznati britanski arheolog sir ArthurEvans nije ni slutio da će se cilindar koji je 1879. nevoljko ponio naput u Hrvatsku isključivo na nagovor oca ipak pokazati korisnim, pišeThe Guardian.
ZAGREB, 13. srpnja 2004. (Hina) - Poznati britanski arheolog sir Arthur Evans nije ni slutio da će se cilindar koji je 1879. nevoljko ponio na put u Hrvatsku isključivo na nagovor oca ipak pokazati korisnim, piše The Guardian.

Taj je šešir tada mladom Evansu poslužio kao predmet trampe koja mu je donijela dvije mramorne glave iz grobnice posvećene kultu rimskog cara Augusta u nekada važnom rimskom naselju Naroni na teritoriju današnje Hrvatske, piše londonski The Guardian.

Ispostavilo se da jedna od kamenih glava koje je trampom dobio u hrvatskom selu, smještenom na lokaciji nekadašnje Narone, pripada ženi rimskog cara Augusta Liviji. Evans ju je potom predao muzeju sveučilišta u Oxfordu Ashmolean, prenosi list tumačenje njegova ravnatelja Christophera Browna.

Devedesetih godina 20. stoljeća arheolozi iz splitskog Arheološkog muzeja nastavili su s iskopavanjem na lokaciji Narone i pronašli mnoge kipove, uključujući i ostatak Livijina kipa "iz bogate grobnice koja je smišljeno uništena kada je to područje prešlo na kršćanstvo", napominje The Guardian.

U međuvremenu su pronađeni ostaci kipa rimske carice pripremljeni za izložbu koja bi uskoro trebala biti postavljena u muzeju Ashmolean a prikazat će sav sjaj naronske grobnice, piše list, dodajući da će se nakon izložbe Livijino tijelo vratiti u Hrvatsku, "zajedno s glavom koja je bila na produljenoj posudbi".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙