FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

u "belju" zbog "nove činjenice" nije počelo uništavanje gmo kukuruza

KNEŽEVO,16. srpnja(Hina) - Iako je bilo najavljeno, danas nije počelouništavanje GMO kukuruza u kombinatu "Belje", jer je utvrđeno da tajkombinat nema merkantilnog kukuruza zasijanog takvim sjemenom, ali daje zasijeno dvije linije sjemenskog kukuruza iz kojih se dobija tajhibrid.
KNEŽEVO,16. srpnja(Hina) - Iako je bilo najavljeno, danas nije počelo uništavanje GMO kukuruza u kombinatu "Belje", jer je utvrđeno da taj kombinat nema merkantilnog kukuruza zasijanog takvim sjemenom, ali da je zasijeno dvije linije sjemenskog kukuruza iz kojih se dobija taj hibrid.

"To je nova činjenica i mora se dobro razmotriti što učiniti s tim usjevima", rekao je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Petar Čobanković.

Kazao je kako od tih usjeva ne prijeti nikakva opasnost, jer se radi o proizvodnji sjemenskog kukuruza, koji ima svoju izolaciju tako da cvijet s tih usjeva ne može onečistiti druge usjeve kukuruza. "Kao što smo i ovo vodili transparentno te ispoštovali proceduru i hrvatske zakone, tako ćemo učiniti i s ovim sjemenskim kukuruzom te nema nikakve opasnosti da ćemo učiniti nešto suprotno zakonu i propisu", ustvrdio je ministar Čobanković, koji je danas osobno nazočan uništavanju usjeva na površinama zasijanim genetski modificiranim sjemenom kukuruza.

Nakon obilaska povrišina baranjskog kombinata "Belja" dd na kojima se obavlja žetva pšenice Čobanković je rekao novinarima kako se površine zasijanim ovakvim hibridom kukuruza procjenjuju na 1300 hektara te da bi danas trebali biti uništeni usjevi na oko 500 hektara površina.

Čobanković je posjetio površine Poljoprivredne zadruge "Osatina" iz Semeljaca, a uništavanje usjeva na površinama zasijanim hibridom kukurza "PR34G13", tvrtke "Pioneer", danas se treba obaviti na poljima osječkoga IPK-a te vukovarskog VUPIK-a.

Na novinarski upit hoće li biti sankcija za tvrtku "Pioneer" Čobanković je kazao kako u zakonu postoje kaznene odredbe, ali da su aktivnosti ministarstva bile prvenstveno usmjerene ka identifikaciji i uništavanju spornih usjeva.

Ovo je prvi slučaj da je Ministarstvo naložilo inspekcijskim službama uzimanje uzoraka i provedbu analize sjemena hibrida kukuruza i soje, koja je obavljena u hrvatskim i švicarskim laboratorijima. "Nismo željeli objavljivati rezultate dok nismo dobili sve potrebne nalaze, iako je bilo velikog pritiska neodgovornih ljudi, koji nisu ništa učinili u razdoblju kada su za to bili zaduženi. Zašto gospodin Pankretić i gospoda iz HSS-a, kojima su danas puna usta velike opasnosti za nacionalnu sigurnost zbog GMO-a, to nisu učinili kada su bili nadležni za to", rekao je Čobanković.

Ocijenio je kako će se nakon ovoga slučaja promijeniti razmišljanja onih koji u Hrvatsku izvoze hranu jer sada znaju da Hrvatska ima zakonodavstvo i institucije koje su u stanju obaviti ispitivanje. "Ispitivat ćemo kvalitetu, sve što ne bude u skladu s hrvatskim zakonima, neće se moći uvesti, ili će biti stavljeno van upotrebe, na štetu onih koji su to uvezli i u tome ćemo ustrajati", rekao je Čobanković.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙