FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ČOBANKOVIĆ: SUTRA POČINJE UNIŠTAVANJE NASADA ZASIJANIH GMO KUKURUZOM

ZAGREB, 15. srpnja 2004. (Hina) - Ministar poljoprivrede, šumarstva ivodnog gospodarstva Petar Čobanković izjavio je danas kako će sutrapočeti uništavanje nasada zasijanih sjemenom hibridnog kukuruza zakoje je analizom utvrđeno da sadrži genetski preinačene organizme(GMO), a koje je u siječnju ove godine iz Austrije uvezla tvrtkaPioneer sjeme iz Zagreba.
ZAGREB, 15. srpnja 2004. (Hina) - Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Petar Čobanković izjavio je danas kako će sutra početi uništavanje nasada zasijanih sjemenom hibridnog kukuruza za koje je analizom utvrđeno da sadrži genetski preinačene organizme (GMO), a koje je u siječnju ove godine iz Austrije uvezla tvrtka Pioneer sjeme iz Zagreba.

Tim je sjemenom, kazao je ministar, zasijano od 1.300 do 1.500 hektara, a prema podacima koji su dobiveni od distributera sjemena većina je zasijana u poljoprivrednim poduzećima.

Uništavanje će sutra započeti na povšinama Belja, osječkog IPK Ratarstva i stočarstva te vukovarskog Vupika.

Nadzor nad uništavanjem, kazao je ministar, provodit će poljoprivredni inspektori, a uništavanje bi trebalo završiti u narednih deset dana prije nego počne cvatnja i širenje u okoliš.

Svi oni koji su sijali to sjeme kukuruza trebaju se javiti u urede državne uprave kako bi se regulirala procedura uništavanja.

Svim proizvođačima, dodao je Čobanković, nadoknadit će se šteta, no nije mogao precizirati koliko će ona iznositi, već je kazao kako će cijena biti realna. Sredstva za nadoknadu bit će isplaćena iz državnog proračuna, a onda će ta sredstva država potraživati od distributera sjemena.

Ministar nije želio komentirati jučerašnju izjavu tvrtke Pioneer sjeme kako su o tome da njihov hibrid ima prisustvo GMO-a saznali iz medija. Rekao je samo kako je ta tvrtka o tome bila obaviještena na vrijeme.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙