FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HSS traži uništenje kukuruza s GMO i odštetu seljacima

BJELOVAR, 12. srpnja 2004. (Hina) - Predsjednik HSS-a Zlatko Tomčićrekao je danas na konferenciji za novinare u Bjelovaru da se prijecvjetanja kukuruza moraju otkriti i uništiti sve površine s kukuruzomkoji sadrži genetski modificirane organizme (GMO), a da štetuseljacima mora platiti država i naplatiti je od uvoznika idistributera zagađenog sjemena.
BJELOVAR, 12. srpnja 2004. (Hina) - Predsjednik HSS-a Zlatko Tomčić rekao je danas na konferenciji za novinare u Bjelovaru da se prije cvjetanja kukuruza moraju otkriti i uništiti sve površine s kukuruzom koji sadrži genetski modificirane organizme (GMO), a da štetu seljacima mora platiti država i naplatiti je od uvoznika i distributera zagađenog sjemena.

Potpredsjednik HSS-a Luka Trconić smatra i kako ima dovoljno elemenata za kaznenu odgovornost zbog toga što je sjeme koje sadrži GMO uvezeno i zasijano.

Time su predsjednik i potpredsjednik stranke podržali današnji zahtjev gradskog odbora HSS-a Bjelovara, koji je upozorio da je kukuruz pred cvatnjom i da će doći do zagađenja velikih površina ako se dozvoli metličenje.

Ministarstvo poljoprivrede, kad je objavilo da je potvrđeno kako uzorak jednog sjemena kukuruza sadrži GMO, nije objavilo koje je to sjeme, ali je najavilo da će nadležna tijela sukladno zakonu o zaštiti prirode poduzeti mjere i o tome izvijestiti javnost.

Tomčić je rekao kako će HSS odlučiti hoće li zatražiti glasovanje o povjerenju ministru poljoprivrede Petru Čobankoviću, pa i Vladi, ovisno o tomu kako će se Ministarstvo poljoprivrede ponašati u vezi sa zagađenim sjemenom kukuruza i hoće li biti blagonaklono i tolerantno prema kršenju zakona o zabrani GMO-a u sjemenu.

Prednost Hrvatske je čistoća njezine zemlje, zraka i vode i nedopustivo je da vlast ignorira takav slučaj, rekao je.

Tomčić je rekao kako je nevjerojatno da se uoči žetve još ne zna model ni cijena otkupa pšenice, no izrazio je nadu da će ministar Čobanković sutra kad o tome bude odlučivao znati poslušati glasove seljaka i seljačkih udruga ie njihov zahtjev za cijenom od 1,10 kuna za kilogram pšenice uz uvjet da sve druge troškove plate otkupljivači.

Predsjednik HSS-a rekao je na konferenciji za novinare kako završava konsolidacija stranke nakon loših rezultata na posljednjim izborima te kako će HSS spremno dočekati predstojeće izbore. HSS, rekao je, sigurno neće koalirati s HDZ-om jer je HDZ zanemario gospodarstvo i domaću politiku nauštrb vanjske politike. HSS neće koalirati ni s jednom, kaoo je kazao, ultra desnom, ultra lijevom i ultra liberalnom strankom, a s kojima hoće, objavit će uoči izbora.

HSS žali i smatra štetnim što je HDZ očito odustao od neposrednih izbora za župane, načelnike i gradonačelnike, rekao je Tomčić. Hrvatski su građani zaslužili neposredan izbor i glasovanje za pojedince, no to je "očito bio samo probni balon HDZ-a", rekao je Tomčić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙