FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ČOBANKOVIĆ: SJEME GMO KUKURUZA UVEZLA TVRTKA "PIONEER SJEME"

ZAGREB, 13. srpnja 2004. (Hina) - Ministar poljoprivrede, šumarstva ivodnog gospodarstva Petar Čobanković izjavio je danas kako je sjemehibridnog kukuruza za koje je analizom utvrđeno da sadrži genetskipreinačene organizme (GMO) u siječnju ove godine iz Austrije uvezlatvrtka Pioneer sjeme iz Zagreba.
ZAGREB, 13. srpnja 2004. (Hina) - Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Petar Čobanković izjavio je danas kako je sjeme hibridnog kukuruza za koje je analizom utvrđeno da sadrži genetski preinačene organizme (GMO) u siječnju ove godine iz Austrije uvezla tvrtka Pioneer sjeme iz Zagreba.

Sjeme je proizvedeno u Sjedinjenim Američkim Državama, u Hrvatskoj je prodano 1750 vrećica tog sjemena, a procjenjuje se da je njime zasijano oko 2.000 hektara kukuruza, rekao je ministar Čobanković na konferenciji za novinare.

Riječ je o sjemenu hibridnog kukuruza "PR34G13", FAO grupe 600, koji je u Hrvatskoj priznat 2003. godine.

Taj se hibrid nalazio u mikropokusima Zavoda za sjemenarstvo i rasadničarstvo u zadnje tri godine (2001-2003.), a prilikom postupka priznavanja, 2003, nije prijavljen niti priznat kao genetski modificiran, rekao je Čobanković.

Nadležna tijela sada će, sukladno Zakonu o zaštiti prirode, poduzeti zakonom propisane mjere, istaknuo je.

Prema Zakonu o zaštiti prirode, koji je stupio na snagu u listopadu prošle godine, reprodukcijski materijal koji sadrži GMO nije dopušteno namjerno uvoditi u okoliš, osim iznimno na površinama koje će na prijedlog ministra poljoprivrede i ministra za zaštitu okoliša uredbom utvrditi Vlada.

Budući tvrtka Pioneer sjeme, pojasnio je ministar, takav zahtjev nije podnijela, počinila je prekršaj za koji je predviđena kazna od 500 tisuća do milijun kuna za tvrtku te od 20 tisuća do 70 tisuća kuna za odgovornu osobu u pravnoj osobi.

Kako je očito da je došlo do uvođenja GMO-a u okoliš, Čobanković je kazao kako će Vlada uredbom propisati način neškodljivog uništavanja GMO kukuruza.

Također, Ministarstvo poljoprivrede raspisat će javni poziv proizvođačima - vlasnicima usjeva GMO hibridnog kukuruza za nadoknade štete, koju je po zakonu dužan nadoknaditi uvoznik i distributer sjemena, a u ovom slučaju je to tvrtka Pioneer sjeme.

Čobanković je naglasio kako niti u jednom momentu Vlada niti jedno ministarstvo nadležno za problematiku GMO-a (ministarstva poljoprivrede, zdravstva i zaštite okoliša) nisu željeli zataškati ili prikrili ovaj slučaj.

O svim daljnim radnjama, kao što su uništavanje usjeva tog hibrida, javnost će biti pravovremeno obaviještena, kazao je ministar.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙