FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ministarstvo poljoprivrede: jedan tip sjemenskog kukuruza sadrži GMO

ZAGREB, 9. srpnja 2004. (Hina) - Ministarstvo poljoprivrede, šumarstvai vodnog gospodarstva, nakon obavljene ponovne analize, potvrdilo jesumnju da jedan tip sjemenskog kukuruza korišten u Hrvatskoj sadržigenetski preinačene organizme (GMO).
ZAGREB, 9. srpnja 2004. (Hina) - Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva, nakon obavljene ponovne analize, potvrdilo je sumnju da jedan tip sjemenskog kukuruza korišten u Hrvatskoj sadrži genetski preinačene organizme (GMO).

Ministarstvo poljoprivrede s tim u vezi ističe da će, sukladno Zakonu o zaštiti prirode, nadležna tijela poduzeti zakonom propisane mjere, o čemu će javnost biti iscrpno obaviještena.

U priopćenju se podsjeća da su inspektori Ministarstva ovoga proljeća uzeli 16 uzoraka sjemena soje i 21 uzorak kukuruza za analizu određivanja GMO.

Po provedenim analizama u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo za 36 uzoraka utvrđena je konačna ocjena da ne sadrže GMO, dok je za jedan uzorak sjemena kukuruza utvrđena opravdana sumnja da sadrži GMO.

Stoga su inspektori uzorkovali još dvije "partije" sjemena istog hibrida, a prema analitičkim izvješćima u uzorcima sjemena utvrđeno je da se radi o GM kukuruzu, odnosno utvrđen je sadržaj proteina specifičnog za GM kukuruz.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙