FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SANADER U SABORU: IDUĆIH DANA UNIŠTIT ĆE SE ZASADI GMO KUKURUZA

ZAGREB,14. srpnja(Hina) - Premijer Ivo Sanader danas je na početkusaborskog zasjedanja izjavio da će Vlada u idućih nekoliko dana pokrenuti akciju uništavanja zasada genetski preinačenog kukuruza.
ZAGREB,14. srpnja(Hina) - Premijer Ivo Sanader danas je na početku saborskog zasjedanja izjavio da će Vlada u idućih nekoliko dana pokrenuti akciju uništavanja zasada genetski preinačenog kukuruza.

Neuobičajeni početak saborskog zasjedanja obilježilo je nekoliko velikih stabljika kukuruza koje je u Sabornicu unio HSS-ov zastupnik Ivan Kolar, rekavši novinarima da je riječ o genetski modificiranom (GMO) kukuruzu s hrvatskih polja, ali nije želio otkriti mjesto gdje taj kukuruz raste.

HSS-ovu akciju obrazložio je predsjednik stranke Zlatko Tomčić, upozorivši kako je nedovoljan samo poziv na uništavanje oko 2000 hektara površina zasijanih GMO sjemenom, koji je jučer seljacima uputio ministar poljoprivrede Petar Čobanković.

Vlada mora, tvrdi Tomčić, ozbiljnije pristupiti tom problemu, posebno jer pelud s GMO kukuruza može 'zagaditi' i ostale biljke te ga se, ističe, mora uništiti, a seljacima nadoknaditi štetu.

Država bi se, dodaje, 'refundirala' kažnjavanjem uvoznika ili proizvođača GMO sjemena.

"Ako pokrene takvu konkretnu akciju Vlada će zadržati autoritet u zemlji i Europi, kao i status Hrvatske kao zemlje oslobođene od GMO-a", kazao je Tomčić, pozvavši premijera, koji je u Sabor došao braniti Vladin prijedlog izmjena Zakona o sigurnosti prometa na cestama, da kaže kakve korake Vlada poduzima.

Premijer je sa saborske govornice poručio da je "na liniji" s Tomčićem, da je Vlada poduzela sve pripremne radnje za uništavanje površina zasađenih GMO kukuruzom, a da se u akciju kreće u idućih nekoliko dana.

Najavio je i da će Vlada nadoknaditi štetu seljacima koji su sijali GMO sjemenom, te kazniti uvoznike ili proizvođače takvog sjemena.

Sabor nastavlja rad raspravom o predloženim izmjenama Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙