FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET UZ KAVU

ZAGREB, 16. srpnja 2004.(Hina) - Izbor zanimljivosti iz svijeta.
ZAGREB, 16. srpnja 2004.(Hina) - Izbor zanimljivosti iz svijeta.

BUKUREŠT - Rumunj Sandu Gurgiatu prvi se put pojavio na sudu prije četiri godine, nakon što je tužio svoju bivšu tvrtku za nepravedni otkaz, ali otkako je upoznao sutkinju Elenu Lalu, koja je dobila taj predmet, tužio je sve i svakoga samo da bi je mogao vidjeti. "Luđački sam se zaljubio u nju i kad sam otkrio da je udana, nisam znao kako bih je mogao vidjeti", izjavio je Gurgiatu novinarima, izašavši sa svojom pričom u javnost, nakon što je zaljubljenost ipak popustila. Objekt nekadašnje Gurgiatuove čežnje, sutkinja Lala, izjavila je kako je "zaprepaštena". "Sjećam se njegovih parnica, ali meni su sve parnice iste", prenose novine njezine riječi. Prvu je parnicu Gurgiatu izgubio, ali je nekoliko kasnijih, protiv drugih tvrtki, dobio, između ostalog i onu kako ima pravo na dva ručnika i dovoljno sapuna da se može oprati na poslu.

BERLIN - Plavuše rješavaju testove inteligencije sporije nakon što pročitaju vic o svojoj gluposti, tvrde psiholozi u novoj njemačkoj studiji. Nizom psihometrijskih testova skupini od osamdesetak žena različitih boja kose testirana je mentalna sposobnost za brz i precizan rad. Prije testiranja polovina sudionica morala je pročitati viceve o "glupim plavušama", na primjer ovakve: "Zašto plavuša otvara jogurt u supermarketu? - Zato što piše: Otvori ovdje". "Nijedna plavuša ne vjeruje da je glupa", kaže Jens Foerster, socijalni psiholog Međunarodnoga sveučilišta u Bremenu. "No nakon izlaganja negativnim socijalnim stereotipima o sebi, svjetlokose su sudionice znatno lošije prošle na testiranju", dodaje psiholog. Foerster kaže da je taj rezultat posljedica činjenice što ljudi, kad im se kaže da ne mogu dobro obaviti neku zadaću, rade sporije i opreznije, kako bi napravili što manje pogrešaka.

HAMBURG - Žene u Njemačkoj starije od 30 godina imaju realističniji pristup vezama, te stavljaju naglasak na dugoročno planiranje, objavio je ženski časopis Freundin. Četrdeset i četiri posto žena između 30 i 40 godina izjavilo je da su napustile ideale koje su imale o vezama kada su bile mlade. Žene te dobne skupine planiraju unaprijed za godine koje dolaze, kaže istraživanje izvršeno na uzorku od 1.000 žena. Malobrojne žene odgajale bi djecu kao samohrane majke, a samo dva posto napustilo bi partnera kada ne htio djecu. Za 28 posto žena muškarac s kojim su u vezi ili braku njihov je "muškarac iz snova", a 23 posto tvrdi da neprestano analizira vezu u kojoj se nalazi.

RIM - Nakon što su etrurske grobnice iz 9. stoljeća prije Krista i ruralni toskanski krajolik u srijedu ušli na popis agencije Ujedinjenih naroda za kulturu, Italija je postala zemlja s najviše mjesta na UNESCO-ovu popisu svjetske baštine. UNESCO je prihvatio slavne etrurske nekropole iz Cerveterija i Tarquinije, sjeverno od Rima, te blage brežuljke i slikovita sela toskanske Val d'Orcije pa Italija sad ima 39 lokacija na popisu svjetske baštine. Dosad su Italija i Španjolska imale po 37 takvih lokacija na popisu koji sad ima 788 kulturnih i prirodnih znamenitosti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙