FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljen Odbor za međunarodnu suradnju i promicanje izvoza KHIP-a

ZAGREB, 15. srpnja 2004. (Hina) - Konfederacija hrvatske industrije ipoduzetnika (KHIP) predstavila je danas Odbor za međunarodnu suradnjui promicanje izvoza koji će, po najavama Konfederacije, lobirati zahrvatske gospodarske interese u tijelima Europske unije (EU) tepomagati hrvatskih tvrtkama u njihovu nastupu europskom tržištu.
ZAGREB, 15. srpnja 2004. (Hina) - Konfederacija hrvatske industrije i poduzetnika (KHIP) predstavila je danas Odbor za međunarodnu suradnju i promicanje izvoza koji će, po najavama Konfederacije, lobirati za hrvatske gospodarske interese u tijelima Europske unije (EU) te pomagati hrvatskih tvrtkama u njihovu nastupu europskom tržištu.

Na čelu Odbora je Željko Ivančević, građevinski poduzetnik, bivši glavni ravnatelj Hrvatske udruge poslodavaca, koji je ocijenio da hrvatsko gospodarstvo danas nema nimalo utjecaja u institucijama EU-a, a hrvatska poduzeća nemaju čak ni temeljnih informacija o načinima na koje mogu lobirati za svoje interese u Bruxellesu.

Po Ivančevićevim riječima, pri tijelima EU-a ima oko 700 registriranih lobističkih organizacija, a u samo njih četiri su neki od predstavnika hrvatskog gospodarstva, dok među preko 4.800 lobista pri Europskom parlamentu, tvrdi, nema ni jednog registriranog za zastupanje hrvatskih interesa.

Zato je, kaže Ivančević, KHIP odlučio utemeljiti Zakladu za promicanje gospodarskih interesa, čije će članice moći koristiti usluge licenciranih lobista kojih će, po njegovim najavama, Konfederacija već na jesen imati nekoliko.

Drugo područje djelovanja Odbora, rekao je Ivančević, bit će otvaranje tržišnih mogućnosti za mala i srednja poduzeća i to putem stručnog tima unutar Odbora koji će pripremati tržišne informacije za mala poduzeća.

Također, jedna od aktivnosti Odbora bit će i otvaranje studija za menadžere i poduzetnike koji namjeravaju poslovati sa EU-om, u suradnji sa Zagrebačkom školom menadžmenta i poduzetništva te pokretanje serije kraćih seminara o poslovanju sa EU-om, rekao je Ivančević.

Odbor, tvrdi Ivančević, ima potporu Ministarstva europskih integracija, a zatražit će i potporu nadležnog saborskog odbora te dodao da u radu Odbora računa na angažman pripadnika ekonomske diplomacije.

Upitan namjerava li KHIP otvoriti ured u Bruxellesu, odgovorio je da takav ured zasad ne bi puno donio zainteresiranim poduzećima, te da puno više koristi može donijeti angažman stručnjaka na konkretnim projektima. No, izglednim drži i mogućnost da Konfederacija jednog dana ipak otvori ured u Bruxellesu, ali smatra da bi najbolje bilo kada bi hrvatski ured u Bruxellesu bio zajednički za sve asocijacije koje zastupaju interese hrvatskog gospodarstva.

Na upit o ostalim članovima Odbora, Ivančević je kratko kazao da ne može objaviti njihova imena bez njihove suglasnosti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙