FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HUP ZA UKIDANJE MONOPOLA U POMORSKOM PUTNIČKOM I POŠTANSKOM PROMETU

ZAGREB, 1. srpnja 2004. (Hina) - Hrvatska udruga poslodavaca (HUP)smatra da treba energičnije nego dosad pristupiti demonopolizaciji iprivatizaciji hrvatskog gospodarstva, a posebno loše učinke monopolavidi u pomorskom linijskom putničkom prometu i poštanskom prometu.
ZAGREB, 1. srpnja 2004. (Hina) - Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) smatra da treba energičnije nego dosad pristupiti demonopolizaciji i privatizaciji hrvatskog gospodarstva, a posebno loše učinke monopola vidi u pomorskom linijskom putničkom prometu i poštanskom prometu.

"Pravo je vrijeme da započnemo s energičnijom demonopolizacijom i privatizacijom jer bi nas u protivnom skorašnje potpuno otvaranje tržišta moglo zateći nespremnima", rekao je glavni direktor HUP-a Bernard Jakelić na današnjoj konferenciji za novinare.

HUP smatra da treba što prije zakonskim rješenjima omogućiti otvaranje tržišta koja drže monopolisti, kako bi se rastućem privatnom sektoru omogućila ravnopravna tržišna utakmica i pružila šansa za sudjelovanje u privatizaciji monopolističkih poduzeća.

Jakelić pritom upozorava na posebice loš utjecaj monopola u pomorskom linijskom prijevozu putnika, gdje vlada monopol Jadrolinije, te u poštanskom prometu gdje monopol drži Hrvatska pošta (HP).

Na tim bi se područjima mogao otvoriti prostor za javno - privatno partnerstvo koje je Vlada istaknula kao jedan od načina privatizacije i unapređenja učinkovitosti gospodarstva, istaknu je Jakelić.

Predsjednik Uprave splitskog brodara SEM Marina Igor Lučić upozorio je na primjer monopola Jadrolinije, koji, kaže, traje već 50 godina. Taj monopol omogućen je i Zakonom o linijskom putničkom prometu, a sve pokušaje izmjena tog zakona omogućuju, lokalna i državna administracija, kazao je Lučić.

Predsjednik Uprave kurirskog poduzeća City Express Boris Vidić boji se da bi to, ali i druga poduzeća iz branše mogla propasti zbog monopola HP-a na poštanski promet i pokušaja njegova proširenja na kurirske usluge. Budući da se krajem 2007. prema smjernicama EU-a ukida monopol nacionalnih poštanskih operatera na poštanske usluge, Vidić predviđa da bi zbog vjerojatnog ulaska stranih operatera, bez posla moglo ostati preko 6 tisuća radnika HP-a. Rješenje vidi u pravovremenom ukidanju monopola koji bi omogućio da velik dio tih radnika bude zaposlen u domaćim kurirskim tvrtkama.

Upitan o mogućim novim kadrovskim rješenjima nakon što je od mjesta glavnog direktora HUP-a odustao Neven Mimica, Bernard Jakelić je kazao da situacija u tom pogledu do daljnjeg ostaje kao dosad, odnosno da će on (Jakelić) do daljnjeg obnašati tu dužnost.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙