FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

GSV: za zdravstvo treba sklopiti granski kolektivni ugovor s mogućnošću dodataka ugovoru

ZAGREB, 6. srpnja 2004. (Hina) - Gospodarsko-socijalno vijeće (GSV)prihvatilo je danas prijedlog ministra zdravstva i socijalne skrbiAndrije Hebranga da se za djelatnost zdravstva sklopi Granskikolektivni ugovor s mogućnošću sklapanja dodataka ugovoru kojima bi seregulirale specifičnosti pojedinih struka.
ZAGREB, 6. srpnja 2004. (Hina) - Gospodarsko-socijalno vijeće (GSV) prihvatilo je danas prijedlog ministra zdravstva i socijalne skrbi Andrije Hebranga da se za djelatnost zdravstva sklopi Granski kolektivni ugovor s mogućnošću sklapanja dodataka ugovoru kojima bi se regulirale specifičnosti pojedinih struka.

Taj prijedlog nije podržala Udruga radničkih sindikata Hrvatske (URSH), čiji je član Hrvatski lječnički sindikat (HLS) koji i dalje traže strukovni ugovor.

Predsjednik URSH-a Boris Kunst rekao je novinarima nakon sjednice GSV-a da sklapanje Granskih kolektivnih ugovora s dodacima kojima bi se rješavale specifičnosti struka prvo trebaju prihvatiti tijela HLS-a.

Naglasio je da nema zakonskih prepreka za strukovni kolektivni ugovor pa je ta odluka prebačena na Vladu jer mišljenje GSV-a nije obvezujuće.

"Nadam se da će ministar Hebrang naći izlaz iz sukoba među sindikatima u zdravstvu", rekao je Kunst.

Predsjednik HLS-a Ivica Babić kazao je novinarima da njegov sindikat i dalje ustraje na sklapanju strukovnog kolektivnog ugovora, a o prijedlogu ministra Hebranga odlučit će sindikalna tijela.

Članovi GSV-a na današnjoj su sjednici izrazili ozbiljnu zabrinutost zbog najavljenog poskupljenja odvjetničkih tarifa, rekla je novinarima potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor.

No, GSV je odgodio konačno mišljenje o tarifama dok Ministarstvo pravosuđa ne izradi komparativni prikaz odvjetničke tarife u Hrvatskoj, usporedbe s drugim zemljama i visine plaća, rekla je Kosor.

Suglasni smo da je to jedan od nužnih elemenata kad se prosuđuje opravdanost promjene cijena, rekla je Kosor dodavši da se GSV suzdržao od konačnog mišljenja jer su predstavnici Odvjetničke komore tvrdili da se djelomično čak radi o snižavanju cijena odvjetničkih usluga.

"Rasprava je bila vrlo opširna, a izneseni su brojni argumenti o tome da pravda i sudovi trebaju biti dostupni svim građanima, te da treba voditi računa o socijalnom trenutku u Hrvatskoj".

Socijalni partneri raspravljali su i o prijedlogu Zakona o pošti, ali su ga odlučili skinuti s dnevnog reda dok ne dobiju usuglašena mišljenja Ministarstva europskih integracija i Ministarstva gospodarstva.

Predstavnik Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) Bernard Jakelić izrazio je zadovoljstvo jer je Vlada prihvatila primjedbe poslodavaca na predloženi zakon koji, po njihovu mišljenju, omogućuje Hrvatskoj pošti zadržavanje monopola, što nije u skladu s europskim zakonodavstvom i smjernicama Svjetske trgovinske organizacije.

Na današnjoj sjednici nije se, kako je bilo najavljeno, raspravljalo o rebalansu proračuna i Zakonu o povratu duga umirovljenicima jer o tim dokumentima još nije raspravljala Vlada, pa je nova sjednica GSV-a najavljena za kraj ovog ili početak idućeg tjedna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙