FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

RIM: Berlusconi u Parlamentu minimizira krizu vlade

RIM, 14. srpnja 2004. (Hina/AR) - Talijanski premijer SilvioBerlusconi u srijedu je u parlamentu minimizirao krizu njegove vladedesnog centra nakon ostavke ministra gospodarstva Giulia Tremontija.
RIM, 14. srpnja 2004. (Hina/AR) - Talijanski premijer Silvio Berlusconi u srijedu je u parlamentu minimizirao krizu njegove vlade desnog centra nakon ostavke ministra gospodarstva Giulia Tremontija.

"Stranke Kuće sloboda (kako je nazvana koalicija desnog centra) vladaju i vladat će do konca mandata parlamenta (redovni izbori predviđeni su za 2006. godinu). Zajedno ćemo se predstaviti i na sljedećim izborima", rekao je Silvio Berlusconi u Senatu. Berlusconi je ocijenio "uspješnim" njegov istup kao privremenog ministra gospodarstva na sastanku Ecofina, ministara gospodarstva i financija zemalja Europske unije, održanog 5. srpnja, na kojem Italija nije opomenuta zbog stanja u njezinim državnim računima.

Ecofin je "priznao da su talijanski državni računi pod kontrolom", rekao je Berlusconi, a ocjenu agencije za rejting Standard & Poor's koja je deklasirala Italiju zbog njezina proračunskog deficita, nazvao je "ishitrenom".

Vlada će se zauzeti za smanjenje poreza na osobe i poduzeća, rekao je Berlusconi i dodao kako će smanjenje poreznog pritiska biti prva vladina zadaća. Berlusconi je zahvalio bivšem ministru gospodarstva Giuliju Tremontiju za posao koji je obavio u "sređivanju užasnih državnih računa koje smo naslijedili".

Oporbeni lijevi centar je oštro kritizirao vladu i od Berlusconija zatražio ostavku. Senatori stranaka koalicije desnog centra opravdavali su djelovanje vlade, premda su se uočile razlike u pristupu pojedinim pitanjima, dok su senatori lijevog centra naglašavali postojanje tih razlika koje su dovele, kako su rekli, Italiju u teški gospodarski i politički položaj. Rasprava u parlamentu nije, za sada, ublažila opasnost od teže krize vlade, niti isključila mogućnost prijevremenih izbora.

Senator Sjeverne lige, članice vladajuće koalicije, Roberto Calderoli je, na primjer, kazao kako je Berlusconi iznio ambiciozan projekt za sljedeće dvije godine vladanja, ali "nije uklonio opasnost od prijevremenih izbora".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙