FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Italija: Ostavka Tremontija, gospodarstvo preuzima Berlusconi

RIM, 3. srpnja 2004. (Hina/AR) - Nakon četverosatnog sastankatalijanske vlade desnog centra, talijanski ministar gospodarstvaGiulio Tremonti podnio je ostavku rano ujutro u subotu, a ministarstvoje privremeno preuzeo premijer Silvio Berlusconi.
RIM, 3. srpnja 2004. (Hina/AR) - Nakon četverosatnog sastanka talijanske vlade desnog centra, talijanski ministar gospodarstva Giulio Tremonti podnio je ostavku rano ujutro u subotu, a ministarstvo je privremeno preuzeo premijer Silvio Berlusconi.

Sastanak vlade predviđen za subotu je odgođen, a vlada je najavila da će tražiti odgodu sastanka Ecofina, ministara gospodarstva zemalja Europske unije, koji su u ponedjeljak trebali raspravljati o talijanskim državnim računima i utvrditi eventualne mjere uopozorenja pošto je talijanski deficit premašio 3 posto bruto domaćeg proizvoda, koliko je dopušteno kriterijima iz Maastrichta.

Tremontijevom ostavkom otvorena je najteža kriza Berlusconijeve vlade, teža od one na početku njezina mandata kada su ostavku podnijeli ministar vanjskih poslova Renato Ruggiero i ministar unutarnjih poslova Claudio Scajola. Tada je, naime, koalicija desnog centra bila kompaktna i ministri su odlazili zbog svojih grešaka.

Sada je Tremonti na udaru stranaka koalicije, posebno Nacionalnog saveza potpredsjednika vlade Gianfranca Finija. Tremontiju se zamjera vođenje ekonomske politike koja je bila restriktivna i nije poticala razvitak gospodarstva.

Posljednji sastanak u noći na subotu značio je provedbu ultimatuma. Fini je od Berlusconija jasno zatražio glavu Tremontija, koga je optužio za "uobičajene računske zavrzlame" kako bi se prikazao drugačiji rezultat stanja u državnim računima.

"Ako Tremonti ne podnese ostavku, mi ćemo izaći iz vlade", zaprijetio je Fini povlačenjem Nacionalnog saveza iz vladine koalicije. Berlusconi je morao popustiti. "Pred krizom vlade koja ne znamo kako bi mogla završiti, radije žrtvujem jednog ministra", rekao je Berlusconi.

"Silvio, budući da mi ti daješ otkaz i ja ne podnosim ostavku, želim formalno i protokolarno pismo na koje ću odgovoriti, želim se sastati i sa šefom države (Carlom Azegliom) Ciampijem, jer slučaj ne završava ovdje", rekao je Tremonti.

Europska unije traži od Italije poravnavanje proračuna za oko 7 milijardi eura, a Tremonti je predvidio 5,5 milijardi eura rezova. Ecofin bi trebao odgoditi za nekoliko dana raspravo o talijanskim računima, koje će u Bruxellesu zatim predstaviti Berlusconi kao ministar gospodarstva.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙