FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

RIM:polemike zbog broda s izbjeglicama

RIM, 13. srpnja 2004. (Hina/AR) - Njemački brod koji je u ponedjeljak,nakon 22 dana provedenih na pučini Sredozemnog mora s 37 izbjeglica izAfrike, spašenih od potapanja, ušao u luku Porto Empedocle naSiciliji, izazvao je polemike u Italiji, te intervenciju njemačkevlade.
RIM, 13. srpnja 2004. (Hina/AR) - Njemački brod koji je u ponedjeljak, nakon 22 dana provedenih na pučini Sredozemnog mora s 37 izbjeglica iz Afrike, spašenih od potapanja, ušao u luku Porto Empedocle na Siciliji, izazvao je polemike u Italiji, te intervenciju njemačke vlade.

Po nalogu tužitelja sicilijanskog grada Agrigenta, Ignazia De Franciscija, uhićeni su zapovjednik broda "Cap Anamur" Stefan Schmidt i brodar Elias Bierdel, koji je i voditelj humanitarne udruge Germany Emergency Doctors. Njih se optužuje da su pomagali tajnoj imigraciji. Njemačka je u utorak zatražila oslobađanje Eliasa Bierdela.

Zapovjednik Schmidt će najvjerojatnije odgovarati jer je navodno nasilno, prije dobivanja dozvole, brodom ušao u talijanske vode, pod isprikom kako nema kontrolu nad brodom i kako 37 bjegunaca iz Sudana prijeti skakanjem u more. Izbjeglice su se predstavljali kao Sudanci koji bježe pred ratom i traže politički azil, ali se čini da dolaze iz Gane i Nigerije. Nakon identifikacije izbjeglice će vjerojatno biti protjerani, a Schmidtu i Bierdelu će se suditi pod optužbom da su htjeli tajno u Italiju uvesti imigrante.

U Italiji su se rasplamsale polemike zbog ulaska na talijanski teritorij 37 afričkih izbjeglica.

Ministar pravosuđa Roberto Castelli je osudio "humanitarnu" odluku ministra unutarnjih poslova Giuseppea Pisanua, koji je dopustio dolazak izbjeglica. Castelli tvrdi da bi to mogao biti opasan presedan.

"Poruka koja je dana cijelome svijetu davanjem dozvole za pristajanje broda je da Italija nema nikakvu mogućnost kontroliranja svojih granica i da svi koji žele mogu ući", rekao je Castelli.

Suprotnog mišljenja je talijanski ministar za dijasporu Mirko Tremaglia, koji kaže kako je dopuštanje iskrcavanja bila "mudra odluka".

Protiv Castellijeve izjave izjasnile su se sve oporbene stranke.

Italija je jedina članica EU koja još nema zakon o azilu usuglašen s europskim dogovorima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙