FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ČOBANKOVIĆ: JEDNA KUNA ZA KILOGRAM PŠENICE

ZAGREB, 23. lipnja 2004. (Hina) - Ministar poljoprivrede, šumarstva ivodnog gospodarstva Petar Čobanković ponudio je danas proizvođačimapšenice otkupnu cijenu od jedne kune po kilogramu pšenice standardnekvalitete.
ZAGREB, 23. lipnja 2004. (Hina) - Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Petar Čobanković ponudio je danas proizvođačima pšenice otkupnu cijenu od jedne kune po kilogramu pšenice standardne kvalitete.

Država će osigurati da sva pšenica koja bude ponuđena na tržištu bude otkupljena i isplaćena, a isti uvjeti otkupa važit će za svu pšenicu, tj. seljačku i onu poljoprivrednih poduzeća, kazao je Čobanković na sastanku s udrugama, proizvođačima i otkupljivačima na kojem se razgovaralo o otkupu ovogodišnjeg uroda pšenice.

S ponuđenom cijenom od kunu po kilogramu proizvođači nisu zadovoljni, a predsjednik Zajednice udruga seljaka Slavonije i Baranje (ZUSSB) Antun Laslo drži da bi realna cijena bila 1,20 kuna za kilogram.

I predsjednik Hrvatskog seljačkog saveza (HSS) Darko Grivičić smatra da je cijena od kune po kilogramu preniska. Cijena bi ove godine trebala biti viša nego je bila lani, kada se otkupljivalo po 1 kunu, ili 1,05 kuna po kilogramu, kazao je.

Grivičić je upozorio i na problem skladištenja pšenice. Naime, pojasnio je kako silos u Slavonskom Brodu ne radi jer je tvrtka Jasinje u stečaju pa se pojavljuje problem gdje će se pšenica skladištiti. Problem sa silosima imaju i Karlovac i Varaždin, kazao je Grivičić te dodao kako je zakon o skladišnici nužnost.

Tajnik ZUSSB-a Stanko Zdravčević upozorio je da nije točan podatak da se ove godine očekuje rekordan urod pšenice, kao ni da je posijano 215.000 hektara. Zasijano je najviše 170.000 hektara, a prinos pšenice jedva će zadovoljiti državne potrebe, tvrdi Zdravčević.

Predstavnici Udruga za sada nisu najavili prosvjede, ali su najavili kako će na svojim sastancima ovoga tjedna razgovarati i o toj mogućnosti.

Na sastanku s proizvođačima i otkupljivačima ministar Čobanković ponovio je kako Ministarstvo ima u pripremi nekoliko modela otkupa pšenice, a na sastancima s proizvođačima i poljoprivrednicima doći će se do najboljega, odnosno najprihvatljivijeg modela otkupa.

Najavio je i uvođenje reda na tržište pšenice. Više neće biti prodaje pšenice ispod cijene čime bi se narušilo tržište, kao ni nestajanja pšenice iz silosa, poručio je Čobanković.

Ministar je također izvjestio kako se od 1. srpnja uvodi red na tržište brašna jer se uvode markice i počinje se primjenjivati Zakon o posebnim uvjetima stavljanja brašna na tržište.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙