FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

O ZNANSTVENIM PROJEKTIMA OSJEČKOG POLJOPRIVREDNOG INSTITUTA

OSIJEK, 9. srpnja (Hina) - Osječki Poljoprivredni institut trenutačnoradi na desetak znanstveno-istraživačkih projekata oplemenjivanjaratarskih kultura, a, uz suradnju s domaćim i inozemnim znanstveniminstitucijama, pokrenuo je i projekt navodnjavanja svojih površinakoji bi trebao omogućiti sigurnost eksperimentalnih aktivnosti,izvijestilo je vodstvo toga Instituta na sastanku s osječko-baranjskimžupanom Krešimirom Bubalom. Ravnatelj Instituta Josip Kovačević kazaoje kako znanstvenici ove ustanove trenutačno rade na nekolikoprojekata oplemenjivanja ili genetičkog poboljšanja pšenice, kukuruza,ječma, soje i suncokreta. U tijeku su i projekti procjene kakvoćeratarskih kultura te racionalnog opremanja agrokompleksapoljoprivrednom mehanizacijom.
OSIJEK, 9. srpnja (Hina) - Osječki Poljoprivredni institut trenutačno radi na desetak znanstveno-istraživačkih projekata oplemenjivanja ratarskih kultura, a, uz suradnju s domaćim i inozemnim znanstvenim institucijama, pokrenuo je i projekt navodnjavanja svojih površina koji bi trebao omogućiti sigurnost eksperimentalnih aktivnosti, izvijestilo je vodstvo toga Instituta na sastanku s osječko-baranjskim županom Krešimirom Bubalom.Ravnatelj Instituta Josip Kovačević kazao je kako znanstvenici ove ustanove trenutačno rade na nekoliko projekata oplemenjivanja ili genetičkog poboljšanja pšenice, kukuruza, ječma, soje i suncokreta. U tijeku su i projekti procjene kakvoće ratarskih kultura te racionalnog opremanja agrokompleksa poljoprivrednom mehanizacijom.

U zadnjih tridesetak godina ovome je Institutu, pored ostalog, službeno priznato 116 hibrida kukuruza, 76 sorti ozime pšenice i 47 sorti ozimog ječma, rekao je Kovačević. Dodao je kako je, uz postojeće aktivnosti i daljnja ulaganja u razvoj znanosti, jedan od strateških ciljeva ove ustanove razvoj suvremenoga voćarstva.

Kao jedan od problema naveo je nemogućost raspolaganja cjelokupnim zemljištem, jer je od ukupno 790 hektara poljoprivrednih površina u upotrebi 436 hektara, dok je ostatak zemljišta još pod minama.

Župan Bubalo ocijenio je kako je djelatnost Instituta od iznimna značaja za Županiju kao primjer uspješnog povezivanja znanosti i prakse. Kazao je kako je stavka županijskog proračuna za poljoprivredu 80 posto veća od prošlogodišnje te da Županija priprema niz projekata za razvoj poljoprivrede koji bi trebali zaživjeti do ulaska Hrvatske u Europsku uniju.

(Hina) xivuč yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙