FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

MPŠVG: MARKICE ZA BRAŠNO OD 15. SRPNJA

ZAGREB, 30. lipnja 2004. (Hina) - Isporuka evidencijskih markica zabrašno neće biti moguća prije 15. srpnja, a pravne i fizičke osobedužne su sa današnjim danom obaviti popis zaliha pšenice, raži,kukuruza i brašna i dostaviti ga Ministarstvu poljoprivrede, šumarstvai vodnog gospodarstva, izvijestili su danas iz Ministarstva.
ZAGREB, 30. lipnja 2004. (Hina) - Isporuka evidencijskih markica za brašno neće biti moguća prije 15. srpnja, a pravne i fizičke osobe dužne su sa današnjim danom obaviti popis zaliha pšenice, raži, kukuruza i brašna i dostaviti ga Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva, izvijestili su danas iz Ministarstva.

Označavanje brašna evidencijskim markicama, prema Zakonu o posebnim uvjetima za stavljanje brašna na tržište, trebalo je početi sutra, 1. srpnja, no, 15-dnevno kašnjenje Ministarstvo objašnjava "tehničkim razlozima".

Brašno će će se u vremenu od 1. do 15. srpnja moći stavljati na tržište bez evidencijskih markica, a u tom su slučaju pravne i fizičke osobe obvezne voditi dnevnu evidenciju stanja zaliha pšenice, raži, kukuruza i brašna, ističu iz Ministarstva.

Zaključno sa 15. srpnjem, pravne i fizičke osobe dužne su dostaviti u Ministarstvo novo stanje zaliha. Ta obveza odnosi se i na trgovačka društva (maloprodaju i trgovačke lance) koji drže zalihe brašna u vlastitim skladištima.

Od 15. srpnja godine sve vrste pakovanja brašna koje će se staviti na tržište moraju imati evidencijske markice, poručuju iz Ministarstva.

Ministarstvo je izvijestilo i da je pripremljen konačni tekst Pravilnika o obilježavanju brašna evidencijskim markicama, koji će početkom srpnja biti objavljen u «Narodnim novinama», te na web stranicama Ministarstva.

Nakon objave Pravilnika pravne i fizičke osobe moći će naručiti evidencijske markice.

Tiskanje markica Ministarstvo je povjerilo Agenciji za komercijalne djelatnosti (AKD). Narudžbe evidencijskih markica pravne i fizičke osobe, na posebnom obrascu i isključivo poštom, dostavljat će Ministarstvu poljoprivrede, koje će ih objediniti i proslijediti Agenciji.

Agencija će potom svakom pojedinačnom obvezniku ispostaviti predračun, kojeg će trebati platiti u roku tri dana.

Nakon stupanja na snagu Pravilnika, brašno bez evidencijskih markica u maloprodaji će se moći prodavati još 90 dana. Nakon tog roka brašno će trebati vratiti prodavatelju ili zatražiti odgovarajuće evidencijske markice od Ministarstva, navodi se u priopćenju.

Ministarstvo ističe da će biti tiskane četiri vrste evidencijskih markica - za strojno apliciranje bez hologramske folije, za ručno ljepljenje bez i sa hologramskom folijom, te markice za rinfuzu za ručno ljepljenje. Njihova cijena, s PDV-om, kretat će se od 0,0099 kuna po markici (za manja pakiranja) do 0,256 kuna (za markice za rinfuzu koje su namijenjene većim pakiranjima).

Inače, Zakon o posebnim uvjetima za stavljanje brašna na tržište donesen je u travnju s ciljem uvođenja reda na tržište brašna, gdje se, po nekim procjenama, godišnje "na crno" okrene oko dvije milijarde kuna. Očekuje se da će zakon u prvoj godini primjene državnom proračunu donijeti 35 milijuna kuna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙