FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DOBITONOSNE PRODAJE SPUSTILE CIJENE NAFTE

LONDON, 13. srpnja 2004. (Hina/Reuters) - Cijene sirove nafte naameričkom tržištu danas su pale uslijed prodaja na koje su se trgovciodlučili kako bi ostvarili dobit nakon skoka cijena za oko pet dolaraod kraja lipnja.
LONDON, 13. srpnja 2004. (Hina/Reuters) - Cijene sirove nafte na američkom tržištu danas su pale uslijed prodaja na koje su se trgovci odlučili kako bi ostvarili dobit nakon skoka cijena za oko pet dolara od kraja lipnja.

Cijena barela nafte na tržištu u New Yorku spustila se za 45 centi, na 39,05 dolara, nakon što je jučer nakratko zabilježila najvišu razinu u zadnjih pet tjedana, u visini 40,75 dolara za barel. Barel nafte Brent u Londonu pojeftinio je za 37 centi, na 36,26 dolara.

"Kratkoročno, tržište izgleda dobro opskrbljeno, no čak i ako cijene nastave padati mislim da će donja granica biti na 35 dolara", kazao je Tony Nunan, menadžer iz Mitsubishi Corp.

Cijene nafte početkom su lipnja dosegnule najviše razine u zadnjih 21 godinu, skočivši na 42,45 dolara po barelu na američkom tržištu.

Iako su zalihe sirove nafte u svijetu dostatne u usporedbi s prijašnjim godinama, snažan rast svjetske potražnje i oskudni viškovi kapaciteta ostavljaju malo prostora za izlaženje na kraj s prekidima isporuka.

Međunarodna agencija za energiju (IEA) povisila je danas svoje procjene rasta svjetske potražnje za naftom u 2004. za 180 tisuća barela nafte dnevno na 2,49 milijuna barela nafte dnevno, što predstavlja najbrži rast od 1980. Za iduću godinu ta agencija predviđa usporavanje rasta potražnje na 1,8 milijuna barela dnevno.

Tržište za nove smjernice čeka sutrašnju objavu najnovijeg izvješća američke vlade o zalihama nafte, za koje analitičari očekuju da će pokazati blagi rast.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙