FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BRITANCI ŽELE ZAKONE PROTIV NAPADA NA MUSLIMANE

LONDON, 7. srpnja 2004. (Hina/Reuters) - Velika Britanija objavila je usrijedu kako planira donijeti zakone o spriječavanju napada namuslimansku vjeru, potaknute terorističkim napadima na SjedinjeneDržave 11. rujna 2001. godine.
LONDON, 7. srpnja 2004. (Hina/Reuters) - Velika Britanija objavila je u srijedu kako planira donijeti zakone o spriječavanju napada na muslimansku vjeru, potaknute terorističkim napadima na Sjedinjene Države 11. rujna 2001. godine.

Ti bi zakoni, međutim, istodobno bili usmjereni i protiv ekstremnih muslimanskih svećenika, koji potiču sljedbenike na nasilje.

Ranije napore za njihovim uvođenjem blokirao je Gornji dom parlamenta, ocijenivši da je donošenje takvih zakona nepotrebno uz već postojeće vrlo obuhvatne protuterorističke zakone.

"Bezuspješno smo pokušavali uvesti kazneno djelo poticanja na vjersku mržnju odmah nakon napada na SAD, no vjerujem da ćemo ovoga puta dobiti parlamentarnu potporu", rekao je ministar unutarnjih poslova David Blunkett.

Dodao je da će zakon, za čiju će primjenu biti potrebna najmanje godina dana i u slučaju da prođe u parlamentu, jednako tretirati islamističke ekstremiste i one koji napadaju muslimane.

Neki vjerski čelnici su pozdravili taj plan, no političari upozoravaju da će ga biti teško izglasati zbog bojazni da bi se njime mogle ograničiti ljudske slobode i zbog preklapanja s drugim sličnim zakonima.

Oporbeni konzervativci optužuju laburističku vladu za oportunizam uoči parlamentarnih izbora u dvjema izbornim jedinicama idućega tjedna. Oba mandata u okruzima u središnjoj Engleskoj tradicionalno pripadaju Laburističkoj stranci, no u njima stanuje i brojna muslimanska zajednica.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙