FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BRITANIJA POZIVA NA MIR UOČI TRADICIONALNIH PROTESTANSKIH MARŠEVA U SJEVERNOJ IRSKOJ

BELFAST, 12. srpnja 2004. (Reuters) - velika Britanija pozvala je naodržavanje mira uoči održavanja tradicionalnih marševa sjevernoirskihprotestanata zakazanih za ponedjeljak, a kojim protestantiobilježavaju stoljećima staru pobjedu nad katolicima.
BELFAST, 12. srpnja 2004. (Reuters) - velika Britanija pozvala je na održavanje mira uoči održavanja tradicionalnih marševa sjevernoirskih protestanata zakazanih za ponedjeljak, a kojim protestanti obilježavaju stoljećima staru pobjedu nad katolicima.

Ljutiti protestantski političari susreli su se u nedjelju s britanskim tajnikom za Sjevernu Irsku Paul Murphy, kako bi prosvjedovali protiv ograničenja nametnutih na neprekinute parade u Belfastu Narančastog reda, najvećeg protestantskog bratstva. Ograničenje se sastoji u tome da ih ne smiju pratiti glazbeni sastavi dok prolaze u blizini katoličkih naselja, kako bi se smanjile napetosti.

Apeliram na sve političke i predstavnike zajednice da udvostruče svoje napore u nailazećim danima povišenih napetosti, kazao je u izjavi Murphy, jasno izražavajući nadu da će uvjeriti obje strane da ne dođe do nasilja. Neki od marševa prolaze blizu katoličkih naselja

Red narančastih održat će marševe diljem Sjeverne Irske u ponedjeljak kako bi obilježili pobjedu protestantskog kralja Williama Oranskog nad katoličkim kraljem Jemasom II u bici kod Boynea 12. srpnja 1690. kojom je učvršćena protestanska loza na obje strane Irskog mora.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙