FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Seljačke udruge traže izmjene Zakona o poljoprivrednom zemljištu

ZAGREB, 12. srpnja 2004. (Hina) - Predstavnici seljačkihpoljoprivrednih udruga zatražili su na današnjem sastanku uMinistarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva donošenjehitnih izmjena i dopuna Zakona o poljoprivrednom zemljištu, jersmatraju da je sadašnji zakon štetan za obiteljska poljoprivrednagospodarstva.
ZAGREB, 12. srpnja 2004. (Hina) - Predstavnici seljačkih poljoprivrednih udruga zatražili su na današnjem sastanku u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva donošenje hitnih izmjena i dopuna Zakona o poljoprivrednom zemljištu, jer smatraju da je sadašnji zakon štetan za obiteljska poljoprivredna gospodarstva.

Seljačke udruge ocjenjuju da sadašnji zakon, po kojemu su prodaja i zakup poljoprivrednog zemljišta u domeni jedinica lokalne samouprave, onemogućuje učinkovitu i pravednu raspodjelu poljoprivrednog zemljišta. Mnoge jedinice lokalne samouprave, naime, nisu još donijele program raspodjele poljoprivrednog zemljišta niti raspisale natječaje, pa seljaci ne mogu doći do potrebnih površina.

Također, upozoravaju seljačke udruge, sadašnje zakonsko rješenje dovodi do voluntarizma lokalnih čelnika te do njihove podložnosti raznim negativnim utjecajima, a prednost pri kupnji zemljišta daje tvrtkama sljednicama kombinata, ali i pojedincima i tvrtkama kojima poljoprivreda nije temeljna djelatnost.

Udruge stoga traže obustavu provedbi javnih natječaja za prodaju, koncesiju i zakup poljoprivrednog zemljišta u državnom vlasništvu, te da budući zakon propiše da u natječajima za kupovinu i zakup državnog zemljišta mogu sudjelovati samo pojedinci i pravne osobe kojima je poljoprivreda osnovna djelatnost. Također, traže popust i druge pogodnosti za seljake pri kupovini i zakupu.

Državni tajnik za poljoprivredu Josip Bartolović odgovorio je da će Ministarstvo poljoprivrede izmjene i dopune Zakona o poljoprivrednom zemljištu uputiti u saborsku proceduru na jesen, pri čemu će najvjerojatnije odgovornost za zakup i prodaju prenijeti na županije.

Po njegovim riječima, Ministarstvo je obustavilo sve sporne natječaje, ali ne namjerava zaustaviti one postupke koji se provode po sadašnjem zakonu, u kojima nema nepravilnosti.

Na sastanku u Ministarstvu poljoprivrede bili su predstavnici Stožera za obranu interesa obiteljskih gospodarstava Slavonije i Baranje, Nezavisnih hrvatskih seljaka te Saveza udruga proizvođača mlijeka.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙