FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BEČ: POČEO SVJETSKI KONGRES VINOGRADARSTVA I VINARSTVA

BEČ, 5. srpnja 2004. (Hina) - U bečkom Hofburgu počeo je u ponedjeljakMeđunarodni kongres vinogradarstva i vinarstva na kojem sudjeluje oko500 sudionika, a među njima i hrvatsko izaslanstvo na čelu s državnimtajnikom Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstvaDraganom Kovačevićem.
BEČ, 5. srpnja 2004. (Hina) - U bečkom Hofburgu počeo je u ponedjeljak Međunarodni kongres vinogradarstva i vinarstva na kojem sudjeluje oko 500 sudionika, a među njima i hrvatsko izaslanstvo na čelu s državnim tajnikom Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Draganom Kovačevićem.

Pozdravljajući nazočne austrijski ministar poljoprivrede, šumarstva, zaštite okoliša i vodnog gospodarstva Josef Proell izrazio je zadovoljstvo što se taj međunarodni skup nakon više od 20 godina ponovno održava u Beču. Glavna tema mu je "Vinogradarstvo, vinarstvo; promjene i održivost", a raspravljat će se o temama vezanim uz moderni razvitak, postignutu razinu i buduće perspektive razvoja kao i nova znanstvena postignuća na području vinogradarstva i vinarstva, rekao je Proell.

Europski povjerenik za poljoprivredu Franz Fischler naglasio je da Međunarodna organizacija za vinogradarstvo i vinarstvo (OIV) najvažniji čimbenik za europski vinski sektor, jer radi na zaštiti podrijetla vina, njihovoj čistoći i autentičnosti, na promicanju zakonodavstva, ujednačavanju analitičkih metoda itd.

On je OIV nazvao globalnim forumom za vino, koji donosi globalna rješenja praktičnih pitanja.

Prema riječima povjerenika Fischlera, u posljednjih deset godina postignuto je mnogo u Europi glede zaštite kvalitete vina. Na razini EU uvedeni su ujednačeni standardi i tradicionalne oznake o proizvođaču vina, koje se moraju poštovati. Zaštita okoliša je jedan od pretpostavki za dobivanje kvalitetnih vina, naglasio je europski povjerenik za poljoprivredu, zaključivši da je zaštita kvalitetne proizvodnje vina obveza, a istodobno i obrana od mogućih prevarantskih trikova.

Predsjednik Međunarodne organizacije za vinogradarstvo i vinarstvo OIV Reiner Wittkovski podsjetio je na značenje rada OIV-a, koja je osnovana 1924. godine u Parizu kao međudržavna organizacija. Čini je 47 zemalja koje raspolažu s preko 95 posto ukupne svjetske vinogradarske proizvodnje i potrošnje. Republika Hrvatska je primljena u tu organizaciju u listopadu 2001. godine.

U sklopu kongresa koji traje do 9. srpnja održat će se i 84. opća skupština OIV-a.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙