FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SVJETSKA TRŽIŠTA DEVIZA ČEKAJU ODLUKU FED-A

LONDON, 30. lipnja 2004. (Hina/Reuters) - Dolar je danas na svjetskimtržištima oslabio prema euru, pred današnju odluku o podizanjuameričkih kamatnih stopa, uslijed neizvjesnosti glede planova američkesredišnje banke Fed za kamatne stope u nadolazećim mjesecima.
LONDON, 30. lipnja 2004. (Hina/Reuters) - Dolar je danas na svjetskim tržištima oslabio prema euru, pred današnju odluku o podizanju američkih kamatnih stopa, uslijed neizvjesnosti glede planova američke središnje banke Fed za kamatne stope u nadolazećim mjesecima.

U takvim je okolnostima dolar oslabio nekih 0,3 posto prema euru, koji trenutno stoji 1,2127 dolara. No, prema jenu je nešto ojačao, te trenutno iznosi 108,83 jena.

Tržišta uvelike očekuju da će Fed danas po prvi put u četiri godine podići kamatne stope za četvrtinu postotnog boda, na 1,25 posto. Najveću pozornost posvetit će, međutim, njegovom priopćenju kako bi dobilo smjernice glede toga u kojoj bi mjeri monetarna politika mogla biti agresivna u nadolazećim mjesecima.

"Svako povećanje veće od 0,25 postotnih bodova bilo bi iznenađenje, a dobar liječnik Greenspan nikada ne voli šokirati svoje pacijente", slikovito je ocijenio današnje raspoloženje na tržištu David Buik iz Cantor Indexa. "On voli da lijekove uzimaju umjereno i često. No, svi će se usredotočiti na ono što će kazati u priopćenju".

Analitičari sada očekuju da će američke kamatne stope do kraja godine dosegnuti između 2 i 2,5 posto, a do kraja iduće godine od 3,5 do 4 posto.

Euro je, pored blagog jačanja prema dolaru, nešto ojačao i prema jenu, dosegnuvši 131,92 jena. Jen se, naime, danas našao pod pritiskom zbog najnovijih slabijih od očekivanja gospodarskih pokazatelja, dok se još čeka ključno izvješće o poslovnoj klimi japanske središnje banke krajem tjedna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙