FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DOLAR OSLABIO PREMA ZNAČAJNIJIM SVJETSKIM VALUTAMA

LONDON, 24. lipnja 2004. (Hina/Reuters) - Dolar je danas na svjetskimtržištima zabilježio najnižu razinu u posljednja više od dva mjesecaprema jenu, budući su najnoviji gospodarski pokazatelji ojačalioptimizam glede oporavka japanskog gospodarstva i podigli vrijednostindeksa Tokijske burze na najvišu razinu u zadnjih osam tjedana.
LONDON, 24. lipnja 2004. (Hina/Reuters) - Dolar je danas na svjetskim tržištima zabilježio najnižu razinu u posljednja više od dva mjeseca prema jenu, budući su najnoviji gospodarski pokazatelji ojačali optimizam glede oporavka japanskog gospodarstva i podigli vrijednost indeksa Tokijske burze na najvišu razinu u zadnjih osam tjedana.

U takvim je okolnostima dolar pao jedan posto prema jenu, nakratko se spustivši na 107,4 jena - najnižu razinu od sredine travnja. Potom je umanjio gubitke i trenutno iznosi 107,69 jena. Oslabio je i oko trećinu posto prema euru, koji trenutno iznosi 1,2115 dolara, te oko pola posto prema švicarskom franku nakon vijesti o eksploziji bombe kod hotela Hilton u Ankari u kojemu će u subotu navečer odsjesti američki predsjednik George W. Bush.

"Vijest o eksploziji bombe u Ankari srušila je vrijednost dolara prema euru i franku", kazao je Adam Cole, valutni analitičar u Royal Bank of Canada Capital Marketsu. Dodao je, međutim, da značajnijim smatra pad dolara prema jenu.

Najnoviji pokazatelji iz japanskog gospodarstva pokazali su jačanje povjerenja u tamošnjim kompanijama i rast aktivnosti u uslužnom sektoru. Dobre vijesti iz tog drugog najvećeg svjetskog gospodarstva podigle su vrijednost jena i prema euru, i to na najvišu razinu u zadnja dva mjeseca - 130,12 jena za euro. No, potom je jen usporio rast i trenutno iznosi 130,54 jena.

U idućem se tjednu očekuje i izvješće japanske središnje banke Bank of Japan o poslovnoj klimi, za koje se vjeruje da će pokazati snažnu brojku naglašavajući najbolji oporavak u Japanu u više od desetljeća. "Podatci koji stižu iz japanskog gospodarstva nastavljaju biti u skladu s najvišim očekivanjima tržišta", kazao je valutni strateg u BNP Paribas, Ian Stannard. "Sve ukazuje na oporavak u japanskom gospodarstvu".

Osim zbog visokih cijena nafte, dolar je pod pritiskom i zbog rasta nervoze na tržištima kako se približava rok za primopredaju vlasti u Iraku krajem lipnja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙