FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DOLAR JAČA U OČEKIVANJU SASTANKA AMERIČKE SREDIŠNJE BANKE

LONDON, 28. lipnja 2004. (Hina/Reuters) - Dolar se danas na svjetskimtržištima nešto oporavio prema euru i jenu, dok ulagači iščekujuovotjedni sastanak američke središnje banke Fed, na kojem se uvelikeočekuje podizanje kamatnih stopa po prvi put u SAD-u u četiri godine.
LONDON, 28. lipnja 2004. (Hina/Reuters) - Dolar se danas na svjetskim tržištima nešto oporavio prema euru i jenu, dok ulagači iščekuju ovotjedni sastanak američke središnje banke Fed, na kojem se uvelike očekuje podizanje kamatnih stopa po prvi put u SAD-u u četiri godine.

U takvim je okolnostima dolar ojačao 0,2 posto prema jenu, na 108,09 jena, i jednako toliko prema euru, koji trenutno iznosi 1,2165 dolara za euro. Oporavio se tako nakon prošlog tjedna zabilježenih najnižih razina u zadnjih 10 tjedana prema jenu, i najnižima u dva tjedna prema euru.

Uvelike se očekuje da će američki Fed na ovotjednom sastanku, 29. i 30. lipnja, podići kamatne stope po prvi put u četiri godine, te tako označiti početak "odmjerene" kampanje za obuzdavanje inflacijskih pritisaka u brzorastućem gospodarstvu.

Od značajnijih gospodarskih pokazatelja ovoga se tjedna očekuje i ključno istraživanje japanske središnje banke o poslovnom povjerenju, za koje analitičari predviđaju da će pokazati njegovu najvišu razinu od početka 1990-ih. Kraj tjedna bit će prilično živahan i obzirom na najnovije ključne podatke s američkog tržišta rada.

"Ovoga će se tjedna puno toga značajnog i za tržišta opasnog događati, tako da su ulagači oprezni posebice kada se radi o odlukama vezanim uz dolar", ukratko je ocijenio raspoloženje na tržištima Shahab Jalinoos, valutni strateg u ABN Amro.

Tržišta budno prate i geopolitička zbivanja nakon današnjeg formalnog prijenosa suverenosti na iračku prijelaznu vladu i to dva dana prije planiranog roka. Financijska tržišta nisu značajnije reagirala na tu vijest. "Svaka naznaka da bi Irak mogao imati stabilniju budućnost bila bi povoljna za dolar, no predaja vlasti u Iraku dva dana prije nego se planiralo ne igra značajniju ulogu", kazao je Jalinoos.

Jen je danas nešto oslabio i prema euru, koji trenutno iznosi 131,55 jena.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙