FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

CIJENE NAFTE BLAGO PALE, NA AMERIČKOM TRŽIŠTU I DALJE IZNAD 40 DOLARA

LONDON, 9. srpnja 2004. (Hina/Reuters) - Cijene sirove nafte danas suse na svjetskim tržištima blago spustile, no i dalje su iznad 40dolara po barelu na američkom tržištu uslijed i dalje prisutnezabrinutosti glede dostatnosti ponude.
LONDON, 9. srpnja 2004. (Hina/Reuters) - Cijene sirove nafte danas su se na svjetskim tržištima blago spustile, no i dalje su iznad 40 dolara po barelu na američkom tržištu uslijed i dalje prisutne zabrinutosti glede dostatnosti ponude.

Cijena barela sirove nafte na njujorškom tržištu spustila se za 23 centi, na 40,10 dolara, nakon što je jučer skočila za 1,25 dolara. Početkom lipnja cijene su dosegnule najviše razine u zadnjih 21 godinu, u visini 42,45 dolara na američkom tržištu. Barel nafte Brent na londonskom tržištu pojeftinio je za 32 centa, na 37,45 dolara.

Cijene nafte na američkom tržištu od kraja su lipnja porasle za više od četiri dolara zbog snažne američke potražnje i niza nedavnih prekida proizvodnje u Norveškoj, Nigeriji i Iraku. Nervozu na tržištima izazvalo je jučerašnje upozorenje američkog ministra domovinske sigurnosti Toma Ridgea na mogućnost velikog terorističkog napada pred predsjedničke izbore u studenome.

Jučer je američka vlada objavila i podatak o rastu američkih zaliha benzina za svega milijun barela, unatoč visokoj razini proizvodnje tamošnjih rafinerija i uvozu u visini 1,3 milijuna barela dnevno.

I dalje su stoga prisutne zabrinutosti trgovaca glede ponude. "Tržište brine da bi u slučaju ikakvog prekida u proizvodnji rafinerija ili uvozu nafte imali ozbiljnih problema s opskrbom", kazao je jedan trgovac.

Obzirom da Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) već proizvodi gotovo punim kapacitetima, malo još toga kartel može učiniti s ciljem smirivanja cijena. Predsjednik toga kartela Purnomo Yusgiantoro danas je izjavio da će kartel provesti planirano povećanje proizvodnje za dodatnih 500 tisuća barela dnevno od 1. kolovoza, nakon početkom ovoga mjeseca povećanja proizvodnje za dva milijuna barela dnevno.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙