FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HOK: ODVJETNIČKE TARIFE NAJVEĆIM DIJELOM ISTE ILI SNIŽENE

ZAGREB, 9. srpnja 2004. (Hina) - Vodstvo Hrvatske odvjetničke komore(HOK) odbacilo je danas ocjene medija, sindikata i udruga da su noveodvjetničke tarife drastično povećane i ustvrdilo da su njihove uslugevelikim dijelom realno pojeftinile, posebice kod zastupanja u civilnimsporovima koji predstavljaju oko 85 posto svih predmeta na sudovima.
ZAGREB, 9. srpnja 2004. (Hina) - Vodstvo Hrvatske odvjetničke komore (HOK) odbacilo je danas ocjene medija, sindikata i udruga da su nove odvjetničke tarife drastično povećane i ustvrdilo da su njihove usluge velikim dijelom realno pojeftinile, posebice kod zastupanja u civilnim sporovima koji predstavljaju oko 85 posto svih predmeta na sudovima.

Predsjednik HOK-a Ranko Pelicarić podsjetio je da se odvjetnička tarifa nije mijenjala 11 godina te da nije pratila rast plaća koje su, po računici HOK-a, u tom razdoblju porasle više od osam puta. Smatra da bi o tim podacima trebali voditi računa svi koji posljednjih dana u medijima, kako je rekao, vode hajku protiv odvjetnika, koristeći se pritom netočnim podacima o navodnom poskupljenju od 12,5 puta.

Vodstvo HOK-a priznalo je da je manji dio odvjetničkih usluga poskupio dva do tri puta, a pojedine, primjerice za zastupanja u kaznenim predmetima, maksimalno do pet puta. No, u HOK-u ističu da su tarife u najvećem dijelu ostale iste, pa čak i realno pojeftinile, posebice u civilnim sporovima na koje se odnosi gotovo tri četvrtine svih postupaka pred sudovima.

Također ističu da odvjetnička satnica nije poskupila s 40 na 500 kuna kako je objavila većina medija. Tvrde da je satnica bila 100 kuna, a da je nova minimalna cijena sata 250 kuna.

Pelicarić je odbacio tvrdnje da odvjetnici naplaćuju po satu, podnescima i postotku od vrijednosti uspješno završenog spora. Tvrdi da odvjetnici mogu naplaćivati samo po jednom od tih osnova, te da je upravo spremnost odvjetnika da rade na postotak mnogima omogućila pristup sudu jer do okončanja spora nisu morali plaćati usluge.

Pelicarić je kazao da je odluka o novim tarifama donesena nakon dugotrajne rasprave unutar HOK-a koji broji više od 2.600 članova, te da je kod odluke "dominirala socijalna osjetljivost".

Predsjednik HOK-ove komisije za tarife Marijan Hanžeković odbacio je tvrdnje kritičara da hrvatski odvjetnici imaju monopol na zastupanje pred sudovima, a kao primjer naveo je da pristup sudu imaju pravnici u gospodarstvu. Istaknuo je da su hrvatski odvjetnici jedni od rijetkih u svijetu koji pružaju besplatnu pravnu pomoć i to socijalno ugroženima, braniteljima iz Domovinskog rata i azilantima.

"Događa nam se pogrom i hajka u kojoj prednjače razne udruge na čelu kojih su ljudi koji pružaju pravne savjete, a nemaju ni završen pravni fakultet", kazao je Hanžekovi, dodavši da bi u svakoj pravnoj državi takve progonili zbog nadripisarstva. Nije precizirao na koga je pritom mislio.

U HOK-u se protiv prijedlozima da se njihove tarife ubuduće određuju zakonom jer smatraju da bi to ugrozilo njihovu samostalnost i neovisnost koju im garantira ustav i zakon. Ističu da je u svijetu praksa da samo u zemljama u kojima odvjetnici imaju monopol država daje suglasnost na tarifu, primjerice u Njemačkoj i Austriji.

Hanžeković je najavio da će u slučaju nastavka "hajke" na odvjetnike HOK o svemu obavijestiti međunarodne odvjetničke udruge.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙