FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: SVIJET UZ KAVU

ZAGREB, 9. srpnja 2004.(Hina) - Izbor zanimljivosti iz svijeta.
ZAGREB, 9. srpnja 2004.(Hina) - Izbor zanimljivosti iz svijeta.

NEW YORK - New York je grad koji nikad ne spava, no jedna mala tvrtka odlučila je to promijeniti. Visoko iznad prometnih ulica, bučnih taksija i užurbanih prolaznika, na 24 katu prestižne poslovne zgrade nalaze se prostori nedavno osnovane tvrtke MetroNaps, koja nudi njujoršku verziju španjolske sieste iliti kratkog odmora. Dvadeset minuta odmora u zamračenoj i ugodnoj sobi, opremljenoj futurističkim stolcima za drijemež, stoji 14 dolara. "MetroNaps je mjesto gdje užurbani Njujorčani mogu odmoriti u središtu grada", rekao je suosnivač tvrtke Arshad Chowdhury. Nakon 20 minuta odmora stolica za spavanje nalik na zubarsku, kombinacijom svjetla i vibracije polako počne buditi mušterije. Chowdhury kaže da je odmor ograničen na 20 minuta jer bi u slučaju da potraje duže mogao više omamiti nego li odmoriti mušterije.

HAMBURG - Britanski pop-pjevač David Bowie koji je patio od začepljenja arterije, podvrgnut je operaciji srca u Hamburgu u Njemačkoj i već je napustio kliniku. U arteriju mu je ugrađen komadić metala radi boljeg protoka krvi, navodi dnevni list Hamburger Morgenpost. Svjetska zvijezda kojoj je 57 godina, napustila je bolnicu Saint Georges početkom tjedna. Pjevač koji je već devet mjeseci na svjetskoj turneji, početkom lipnja otkazao je zbog "stalnih bolova" u ramenu jedanaest posljednjih koncerata koje je trebao održati u Europi. U bolnicu je smješten 26. lipnja kad mu je pozlilo tijekom nastupa u Scheeselu na zapadu Njemačke zbog ukliještenja živca.

WASHINGTON - NASA planira u nedjelju iz zračne baze Vandenberg u Kaliforniji lansirati satelit pod nazivom Aura namijenjen istraživanju Zemljine atmosfere, napose ozonskog omotača. Aura bi trebala omogućiti da se bolje shvati utjecaj sastava atmosfere na klimatske promjene, povezanost između kvalitete zraka na nekom području i u ostatku svijeta i promjene u ozonskom omotaču. Znanstvenici napose žele doznati nastavlja li se uništavanje ozonskog sloja koji štiti život na Zemlji, pod utjecajem onečišćenja i drugih klimatskih pojava, ili se taj sloj počinje obnavljati. Ovo je treći NASA-in satelit za promatranje Zemlje, nakon Terrae (za geološko istraživanje) i Aquae (za proučavanje vodenih ciklusa).

KAIRO - Egipatski folk pjevač Šaban Abdel Rahim, iznimno popularan u svojoj domovini, upravo je završio skladanje pjesme posvećene svom voljenom predsjedniku Hosniju Mubaraku. Rahim je izjavio da je rad na novoj pjesmi počeo kada je čuo vijest da Mubarak mora otputovati na operaciju kralježnice u Njemačku. Njegove pjesme i inače odražavaju opće arapske sentimente, pa je tako veliku slavu stekao prije dvije godine kada je na vrhuncu palestinske intifade skladao pjesmu "Mrzim Izrael". "Zabrinuti smo za Vas, gospodine Predsjedniče, kako i ne bismo bili? Volimo Vas, a Vi znate koliko mnogo", pjeva Rahim u novoj pjesmi. Mubarakov iznenadni odlazak u Njemačku zabrinuo je mnoge Egipćane, a napetost među stanovništvom popustila je tek u srijedu kada se Mubarak, nakon 11 dana izbivanja, vratio u domovinu nakon uspješno obavljene operacije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙