FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: CVJETANJE MORA U ISTRI KVARI TURISTIMA UŽIVANJE U KUPANJU

ZAGREB, 8. srpnja 2004. (Hina) - Jadransko more "cvjeta" ove godineintezivnije nego proteklih a "tepih" od algi posebno je debeo u Istri,bilježi austrijska agencija APA.
ZAGREB, 8. srpnja 2004. (Hina) - Jadransko more "cvjeta" ove godine intezivnije nego proteklih a "tepih" od algi posebno je debeo u Istri, bilježi austrijska agencija APA.

Ta pojava već danima prekriva površinu mora pred hrvatskom obalom a iako alge nisu opasne po zdravlje, osjetno narušavaju uživanje turista u kupanju, napominje agencija.

Uzrok pojačanog "cvjetanja" mora upravo pred obalom Istre valja tražiti u cirkulaciji morske vode koja je ljeti pred tom hrvatskom regijom zatvorena pa morska voda ne kruži prema jugu, tumači u razgovoru za agenciju ravnatelj rovinjskog Instituta za istraživanje mora dr. Nenad Smodlaka.

Sljedeći su razlog nastanka debelog "tepiha" od algi na sjevernom Jadranu hranjive soli koje sa sobom donose talijanske rijeke, tumači dr. Smodlaka.

Koliko će dugo more "cvjetati" ovisi o mnogim čimbenicima, među kojima je najvažnije vrijeme: "Vjetar s obale otjerat će alge ali se ne može sa sigurnošću reći kada će se to dogoditi", napominje ravnatelj rovinjskog Instituta za istraživanje mora.

Proteklih je tjedana vjetar u Istri uglavnom puhao s mora pa je "tepih" od planktona postajao sve deblji, dodaje APA, zaključujući da će do promjene njegova smjera turisti morati potražiti spas u bazenima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙