FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Za dalji razvoj kongresnog turizma u Hrvatskoj potrebna gradnja kongresnih centara

ZAGREB, 30. lipnja 2004. (Hina) - Hrvatska ima odlične mogućnosti zarazvoj kongresnog turizma, posebno u Zagrebu, Dubrovniku, Splitu iOpatiji, a da bi se to ostvarilo potrebno je što prije izgraditikvalitetne, polivalentne kongresne centre.
ZAGREB, 30. lipnja 2004. (Hina) - Hrvatska ima odlične mogućnosti za razvoj kongresnog turizma, posebno u Zagrebu, Dubrovniku, Splitu i Opatiji, a da bi se to ostvarilo potrebno je što prije izgraditi kvalitetne, polivalentne kongresne centre.

Zaključak je to sa Hrvatskog kongresnog i insentiv foruma koji se, u organizaciji Hrvatskog kongresnog i insentiv ureda, jučer i danas održavao u Zagrebu.

Forum je okupio 70-ak vodećih svjetskih i domaćih stručnjaka i direktora tvrtki koje se bave organizacijom kongresa i insentiv (nagradnih i poticajnih) putovanja.

Ti su stručnjaci, po riječima direktora Hrvatskog kongresnog ureda Nikole Račića, u Hrvatsku pozvani kako bi pomogli razvoju kongresnog turizma, kao i u procjeni lokacije za izgradnju kongresnog centra, posebno u Zagrebu.

Nakon obilaska tri potencijalne lokacije (u Novom Zagrebu, iza Hotela Opera i Paromlina) većina se sudionika složila da bi najbolja lokacija bila Paromlin, jer je u blizini središta grada.

Taj je prostor najpogodniji i zbog blizine većine hotela, trgovačkih, kuluturnih i drugih sadržaja koje zanimaju sudionike kongresa i skupova, istaknuo je izvršni direktor najveće Svjetske kongresne burze IMEX u Frankfurtu Paul Flackett.

Za tu se lokaciju zalaže i gradonačelnica Zagreba Vlasta Pavić koja je naglasila kako očekuje da će se članovi Gradskog poglavarstva, unatoč razmimoilaženjima, konačno i odlučiti za tu lokaciju.

U tom smislu očekuje i da će se do kraja godine poduzeti i konkretne mjere, odnosno pripremne radnje za izgradnju centra. Ako se to pak ne dogodi, drži Pavić, Zagrebu prijeti da među europskim gradovima ostane "slijepo crijevo" u segmentu kongresne ponude, što bi bila šteta jer Zagreb za taj segment ima velike mogućnosti.

Osim boravka u Zagrebu sudionici Foruma prošlog su vikenda posjetili Istru, Kvarner i Dubrovnik, a njihovi pozitivni dojmovi Hrvatskoj će, tvrdi Račić, donijeti i nove kongresne aktivnosti i poslove.

Račić ističe da će se u Hrvatskoj ove godine održati 1.170 raznih skupova, pravilno raspoređenih po regijama (po 200-ak u Zagrebu, Istri, Opatiji i Dubrovniku), što je u odnosu na lani porast 6 do 7 posto.

To je, kaže, veći rast nego što ga bilježi hrvatski odmorišni turizam, a isplativost kongresne djelatnosti je i veća ako se zna da sudionici potroše šest do sedam puta više nego klasični turisti. Po Račićevim procjenama, njihova se prosječna potrošnja kreće oko 700 eura za tri-četiri dana, plus troškovi noćenja i prijevoza. To su odlični rezultati, ali Hrvatska je u tom segmentu došla do krajnje granice te bi bez izgradnje kongresnih centara mogla izgubiti priliku za razvoj koja joj se pruža zadnjih nekoliko godina, kazao je Račić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙