FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HTZ: UNATOČ SLABIJEM TURISTIČKOM LIPNJU, REALNA SU OČEKIVANJA RASTA U OVOJ GODINI

ZAGREB, 29. lipnja 2004. (Hina) - Unatoč slabijim turističkimrezultatima u lipnju u hrvatskom je turizmu, zbog dobrog bookingakolovoza i posezone, ipak realno očekivati planirani ovogodišnjiporast broja turista od 3 posto, te financijskih učinaka od 7 posto.
ZAGREB, 29. lipnja 2004. (Hina) - Unatoč slabijim turističkim rezultatima u lipnju u hrvatskom je turizmu, zbog dobrog bookinga kolovoza i posezone, ipak realno očekivati planirani ovogodišnji porast broja turista od 3 posto, te financijskih učinaka od 7 posto.

Istaknuo je to na današnjoj sjednici Sabora Hrvatske turističke zajednice (HTZ) direktor njenog Glavnog ureda Niko Bulić.

U Hrvatskoj je u ovogodišnjem lipnju, prvi puta nakon niza godina, bilo manje gostiju, a razlozi tomu su ponajprije u vanjskim utjecajima, poput loših vremenskih prilika, Europskog nogometnog prvenstva, drugačijem rasporedom praznika primjerice u Njemačkoj, sve popularnijim tzv. last minute ponudama i s tim u vezi odgođenim bookingom, objasnio je Bulić.

No, smatra da mjesta za optimizam na godišnjoj razini ipak ima, jer u Hrvatsku gotovo 70 posto turista dolazi individualno. Najviše ih pritom dolazi u srpnju i kolovozu, kada se i ostvari 27, odnosno 33 posto cjelokupnog godišnjeg turističkog prometa.

Individalanim dolascima pogodovat će i novi kilometri autocesta, a Bulić naglašava da je sada ipak sve u rukama turističkih tvrtki i njihovim sposobnostima da dodatnim promocijama popune preostale prazne kapacitete.

Državni tajnik za turizam pri Ministarstvu mora, turizma, prometa i razvitka Zdenko Mičić drži da su turističke tvrtke napravile što su mogle, ali da ni Ministarstvo, niti HTZ ne mogu utjecati na njihovu politiku cijena.

I Mičić ovogodišnji lipanjski minus dijelom pojašnjava lošim vremenom, te dodaje da su slabe rezulatate zbog toga zabilježile i Italija i Španjolska.

Izrazio je i nezadovoljstvo nedovršenim građevinskim radovima, koji će se, kako je naglasio, morati dovršiti ili zaustaviti krajem ovoga tjedna.

Mičić je posebno upozorio na neposluh građana i privatnih iznajmljivača pri prijavljivanju gostiju. U to se, kaže, uvjerio i protekli tjedan, a smatra da bi i rezultati bili bolji da se prijavljuju svi gosti.

Ponovio je da Ministarstvo, zajedno s Poreznom upravom i Državnim inspektoratom čini sve kako bi se smanjila siva ekonomija u turizmu, a inspektori su već na ternu.

Za jesen je pak najavio i bolje zakonsko reguliranja toga, kako ističe, velikog problema hrvatskog turizma.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙