FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: NA ZAPADNOM BALKANU POTREBNA JE ODVAŽNIJA POLITIKA EU-A

ZAGREB, 7. srpnja 2004. (Hina) - "Bosna i Hercegovina jenefunkcionalna država, Srbija i Crna Gora našle su se u nesretnombraku, Kosovo je bez statusa, Makedonija je stala u razvoju, aHrvatskoj slijedi nagrada - kratki su naslovi kojima se može opisatistanje u zemljama zapadnog Balkana i njihovom nastojanju da sepribliže i postanu članice Europske unije", ocjenjuje postaja Radioslobodna Europa i navodi da analitičari upozoravaju da bi EU moraopovesti odvažniju politiku prema regiji zapadnog Balkana.
ZAGREB, 7. srpnja 2004. (Hina) - "Bosna i Hercegovina je nefunkcionalna država, Srbija i Crna Gora našle su se u nesretnom braku, Kosovo je bez statusa, Makedonija je stala u razvoju, a Hrvatskoj slijedi nagrada - kratki su naslovi kojima se može opisati stanje u zemljama zapadnog Balkana i njihovom nastojanju da se približe i postanu članice Europske unije", ocjenjuje postaja Radio slobodna Europa i navodi da analitičari upozoravaju da bi EU morao povesti odvažniju politiku prema regiji zapadnog Balkana.

Peter Palmer, stručnjak za Balkan pri Institutu za ratno i mirnodoposko izvještavanje upozorava da se EU opredijelio za politiku uzdržavanja umjesto da se uhvati u koštac sa stvarnim uzrocima nestabilnosti na Balkanu, navodi postaja. Postaja navodi i ocjene Senada Slatine, političkog analitičara pri Međunarodnoj kriznoj skupini u BiH, da se strategija EU-a prema zemljama Balkana svodi na obećanje o budućem članstvu u EU.

Predstavnica Instituta za ratno i mirnodopsko izvještavanje u Sarajevu, Anna McTaggart ocjenjuje da bi se nestabilnost regije mogla pokazati skupljom nego pridruživanje balkanskih zemalja EU-u i ističe i da se sve više uviđa da proces stabilizacije i pridruživanja i politiku EU prema zemljama zapadnog Balkana treba prilagoditi i adekvatno primijeniti na postojeću realnost, navodi postaja.

U prilogu postaje prenosi se i ocjena direktora Centra za strateške studije ministarstva vanjskih poslova republike Slovenije Andreja Rahtena da u procesu približavanja država zapadnog Balkana Europskoj uniji treba poštivati načelo diferencijacije. "Onim državama u regiji koje brže ispunjavaju kriterije treba omogućiti brži proces pregovora za ulazak u EU. U tom smislu Slovenija pozdravlja činjenicu da je Hrvatska dobila pozitivan avis Europske komisije i status kandidata, te da će uskoro početi s pregovorima. U Hrvatskoj vidimo uzor za ostale države u regionu. Kao što je relativno brz ulazak Slovenije u neku ruku pozitivno utjecao na približavanje Hrvatske, i uspješan europski put Hrvatske može potaknuti BiH i ostale države da ubrzaju procese reformi za ispunjenje kriterija za članstvo u EU. Prije svega, na europskom kontinentu ne smije doći do uspostavljanja nove željezne zavjese", objasnio je Rahten u razgovoru za postaju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙