FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: TURSKA MORA NAUČITI ŽIVJETI S DVOSTRUKIM MJERILIMA EU-A

ZAGREB, 23. lipnja 2004. (Hina) - Bivši veleposlanik Turske priEuropskoj uniji Pulat Tacar ocijenio je u ponedjeljak na konferencijiu Antalyji da će EU nastaviti s izgovorima kako bi zadržao Turskuizvan Unije premda je Turska posljednjih godina provela mnoge reforme,izvješćuje turska agencija CIHAN.
ZAGREB, 23. lipnja 2004. (Hina) - Bivši veleposlanik Turske pri Europskoj uniji Pulat Tacar ocijenio je u ponedjeljak na konferenciji u Antalyji da će EU nastaviti s izgovorima kako bi zadržao Tursku izvan Unije premda je Turska posljednjih godina provela mnoge reforme, izvješćuje turska agencija CIHAN.

Tacar je izjavio da EU ne može zamisliti uključivanje kulture ili civilizacije drugačije od europske, a komentirajući odluku EU-a da 2005. godine započne pregovore o priključenju Hrvatske, koja je svoju kandidaturu istaknula nakon Turske, Tacar je tu odluku ocijenio kao "dvostruko mjerilo" podsjetivši da je u izvješćima o poštivanju ljudskih prava u toj zemlji uvijek bilo primjedbi, piše agencija.

Turska je svoju kandidaturu za članstvo u EU-u objavila 1999. godine no još nije dobila datuma za početak pregovora o pristupu dok je Hrvatska kandidaturu objavila 2002. i počet će pregovore 2005. godine unatoč nedostataka na više područja; zaštiti prava manjina, reformi pravosuđa, regionalnoj suradnji i borbi protiv korupcije, napominje agencija i dodaje da je EU i od Turske zatražio razvoj u tih pet područja ali je bio popustljiviji spram Hrvatske.

Tacar je također istaknuo da stanje u deset novih članica EU-a primljenih 1. svibnja kada su počinjale pregovore nije bilo bolje nego što je sada u Turskoj, piše agencija.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙