FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: POVIJESNE PRIGODE NIZOZEMSKOG PREDSJEDANJA EU-OM

ZAGREB, 1. srpnja 2004. (Hina) - U prilogu internet magazina zaeuropsku politiku "Cafe Babel", posvećenom izazovima pred kojima senalazi nizozemsko predsjedateljstvo Europskom unijom, ocjenjuje se daće slučaj Hrvatske predstavljati prvi ispit za pristup budućimširenjima Unije.
ZAGREB, 1. srpnja 2004. (Hina) - U prilogu internet magazina za europsku politiku "Cafe Babel", posvećenom izazovima pred kojima se nalazi nizozemsko predsjedateljstvo Europskom unijom, ocjenjuje se da će slučaj Hrvatske predstavljati prvi ispit za pristup budućim širenjima Unije.

Predsjedniku nizozemske vlade Janu Peteru Balkenendeu u predstojećem polugodišnjim predsjedanjem EU-om pruža se nekoliko prigoda da uđe u povijest, a prvu priliku pruža hrvatsko približavanje Uniji, ocjenjuje se u članku. Nakon zatopljavanje odnosa između hrvatske vlade i Međunarodnog suda za ratne zločine na području bivše Jugoslavije, vlada nizozemskog premijera Balkenendea i vlada Tonyija Blaira već su izjavile da podupiru brzo priključivanje Hrvatske Europskoj uniji, podsjeća komentator ističući kako je to najbolja prigoda i da se postavi pitanje sudbine Europe koja je ostala izvan EU-a.

To je najbolji način da se onima koji, skrivajući se još uvijek iza diplomacije, "prodaju partnerski odnos govoreći o članstvu" ukaže na njihove odgovornosti, piše autor članka i dodaje kako bi "u Zagrebu mogla oživjeti Europa koja je umrla u Sarajevu". Sastanak s Turskom je od povijesne važnosti a nizozemsko predsjedateljstvo ima "povijesnu priliku na vrijeme doći na taj sastanak ili prekinuti duge zaruke" pokazujući da Europi ima mjesta i za laički i demokratski islam, drži autor članka.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙