FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

RUSIJA SIGNALIZIRA ODGODU ZA JUKOS

MOSKVA, 6. srpnja 2004. (Hina/Reuters) - Ruska vlada danas je objavilada bi problemima pritisnutom naftnom gigantu Jukosu mogla dati viševremena za isplatu ogromnog poreznog duga, izazvavši rast cijenanjegovih dionica.
MOSKVA, 6. srpnja 2004. (Hina/Reuters) - Ruska vlada danas je objavila da bi problemima pritisnutom naftnom gigantu Jukosu mogla dati više vremena za isplatu ogromnog poreznog duga, izazvavši rast cijena njegovih dionica.

Mogućnost odgode izvršenja sudskog naloga o isplati duga u visini 3,4 milijarde dolara, za što je Jukosu dan rok do srijede navečer, prati rast strahovanja da bi time ta kompanija bila gurnuta u stečaj a ulagači odvraćeni od Rusije.

Pitanje Jukosovog poreznog duga općenito se smatra dijelom kremaljske akcije suzbijanja političkih ambicija glavnog dioničara te kompanije, milijardera Mikhaila Khodorkovskog kojemu se sudi zbog prijevare i izbjegavanja plaćanja poreza.

Zamjenik ruskog ministra financija Sergei Shatalov kazao je da bi Jukos mogao dobiti više vremena za isplatu. "Za to Jukos mora uložiti zahtjev", kazao je on. "Do sada ga nismo zaprimili. Ne mogu isključiti mogućnost donošenja odluke o restrukturiranju, budući se ne radi o običnom slučaju". Njegovi su komentari izazvali rast Jukosovih dionica, koje mjesecima gube na vrijednosti, za čak 23 posto.

Predsjednik Vladimir Putin obećao je da će vlada učiniti sve što je u njezinoj moći kako bi se spriječila propast Jukosa, koji je zaslužan za gotovo petinu ruske proizvodnje nafte no čija je budućnost postala upitna nakon što joj je sudski zamrznuta imovina, ostavivši ju bez sredstava za isplatu poreznih potraživanja.

Analitičari upozoravaju da je sukob s Jukosom povećao sumnje među ulagačima glede političkih rizika ulaganja u Rusiju, unatoč unosnim mogućnostima u zemlji bogatoj prirodnim resursima. To bi, pak, moglo usporiti Putinov cilj udvostručenja veličine ruskoga gospodarstva kroz deset godina.

Konzorcij banaka kreditora ranije je Jukosu uputio obavijest o kašnjenju s isplatom milijardu dolara vrijednog zajma. Bankarski izvori u Londonu tvrde da je ta obavijest manje bila usmjerena na problemima pritisnut Jukos, a više na Kremlj.

Kašnjenje s isplatom prijeti, naime, dovođenjem u pitanje sposobnosti pozajmljivanja na međunarodnim tržištima drugih ruskih kompanija, koje se u velikom broju obraćaju Zapadu za prikupljanje novca.

"Hoće li ruska vlada poduzeti nešto što će rezultirati time da banke izgube novac na Jukosu? To će se odraziti na stajališta banaka glede pozajmljivanja Rusiji, gdje postoji ogromna kontinuirana potražnja za financiranjem", kazao je jedan zapadni bankarski izvor.

Strahovi da bi Jukosova proizvodnja nafte mogla biti također pogođena bili su jedan od čimbenika poticanja rasta svjetskih cijena nafte. Izvori bliski Jukosu kazali su za novinsku agenciju Reuters da bi ta kompanija mogla biti prisiljena srezati dio izvoza ne bude li u stanju prikupiti gotovinu potrebnu za pokrivanje troškova transporta.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙