FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

JUKOS UPOZOREN NA NEPLAĆANJE ZAJMA

MOSKVA, 5. srpnja 2004. (Hina/AP) - Problemima pritisnuti ruski naftnigigant Jukos primio je upozorenje o kašnjenju s isplatom zajma uvisini jedne milijarde dolara, koje ga je gurnulo još jedan korakbliže stečaju, objavljeno je danas iz te kompanije.
MOSKVA, 5. srpnja 2004. (Hina/AP) - Problemima pritisnuti ruski naftni gigant Jukos primio je upozorenje o kašnjenju s isplatom zajma u visini jedne milijarde dolara, koje ga je gurnulo još jedan korak bliže stečaju, objavljeno je danas iz te kompanije.

U petak navečer Jukos je zaprimio upozorenje koje mu je uputio sindikat banaka na čelu sa Societe Generale koji je Jukosu taj novac pozajmio u rujnu, te zahtjev za hitnom isplatom duga, rekao je glasnogovornik te kompanije Alexander Shadrin za novinsku agenciju Interfax.

Taj je najveći ruski proizvođač nafte, čija proizvodnja iznosi oko 1,72 milijuna barela dnevno, suočen sa zahtjevom za isplatom poreza dugovanog za 2000. godinu u visini 3,4 milijarde dolara. Ta je kompanija upozorila, međutim, kako neće biti u stanju vratiti dug poreznoj upravi ne bude li povučen sudski nalog kojim je se sprječava u prodaji njezine imovine.

Pritisci na Jukos intenzivirani su prošloga tjedna, kada je sud podržao rečeno porezno potraživanje za 2000, te je tvrtka obaviještena da dug može dobrovoljno platiti do srijede uvečer. Istodobno su mu računi zamrznuti kao kolaterala.

Ruski su mediji izvijestili da porezna uprava od te kompanije potražuje i dodatne 3 milijarde dolara u porezima dugovanim za 2001.

S rastom pritisaka Jukosova budućnost postaje sve upitnija. Njegova bi propast naštetila ugledu Rusije u inozemstvu i usporila rast naftnog sektora - glavnog motora rasta te zemlje i industrije koja jača međunarodnu poziciju predsjednika Vladimira Putina.

Proteklih se godinu dana Jukos nalazi u središtu složene istrage koju mnogi analitičari smatraju kremaljskim načinom kažnjavanja njegova bivšeg izvršnog direktora Mikhaila Khodorkovskog, kojemu se sudi zbog prijevare i utaje poreza.

Od svojih drugih zajmodavaca, među kojima je Menatep - holding kompanija putem koje Khodorkovski i njegovi suradnici kontroliraju tu kompaniju i koji je Jukosu posudio 1,6 milijardi dolara - ta tvrtka nije zaprimila nikakva upozorenja o neplaćanju, rekao je Shadrin.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙