FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SNAŽAN PAD JUKOSOVIH DIONICA ZBOG NOVOG POREZNOG POTRAŽIVANJA

MOSKVA, 2. srpnja 2004. (Hina/Reuters) - Dionice ruskog naftnog gigantaJukosa izgubile su danas 12 posto na vrijednosti nakon što je takompanija objavila da sudski nalog za zamrzavanje njezinih bankovnihračuna zbog poreznog duga od 3,4 milijarde dolara za 2000. godinupredstavlja izravnu prijetnju za njegove operacije.
MOSKVA, 2. srpnja 2004. (Hina/Reuters) - Dionice ruskog naftnog giganta Jukosa izgubile su danas 12 posto na vrijednosti nakon što je ta kompanija objavila da sudski nalog za zamrzavanje njezinih bankovnih računa zbog poreznog duga od 3,4 milijarde dolara za 2000. godinu predstavlja izravnu prijetnju za njegove operacije.

Time su ukupni gubici Jukosovih dionica u samo dva dana premašili 20 posto, nakon što su ruske novinske agencije izvijestile da su porezne vlasti tog vodećeg ruskog proizvođača nafte pogodile s još jednim poreznim potraživanjem, za 2001, i to također u visini 3,4 milijarde dolara.

Od Jukosa je zatraženo da prvo potraživanje isplati do početka idućega tjedna, no ta kompanija tvrdi da za to nema novca, što znači da bi moglo doći do hitne rasprodaje njezine imovine koja bi tu nekada najveću rusku tvrtku uvrštenu u kotacije na burzama mogla pretvoriti u praznu školjku.

"Inozemni su trgovci jučer masovno rasprodavali Jukosove dionice, čak i nakon službenog zatvaranja burzi", kazao je Konstantin Shapsharov, trgovac u Alfa Banku.

"Mislim da možemo očekivati nove padove na tržištu", ocjenjuje Igor Azarov iz brokerske tvrtke Aton.

Na tržištima nafte rastu zabrinutosti da bi operacije te kompanije, s obzirom na to da država zahtijeva brzu provedbu sudskog naloga za isplatom dugovanog poreza dok su Jukosovi bankovni računi i imovina zamrznuti, uskoro mogle biti posve obustavljene.

Prema podacima ruskog ministarstva energetike, Jukosova je proizvodnja u lipnju iznosila 1,72 milijuna barela nafte dnevno, jednako koliko i u mjesecu ranije, što znači da svaki peti barel nafte proizveden u toj zemlji proizvodi ta tvrtka.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙