FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DOLAR OSLABIO PREMA ZNAČAJNIJIM SVJETSKIM VALUTAMA

ZAGREB, 27. lipnja 2004. (Hina) - Dolar je u proteklome tjednuznačajnije oslabio prema jenu pod utjecajem najnovijih gospodarskihpokazatelja koji su ojačali optimizam glede oporavka japanskoggospodarstva, a pod pritiskom se našao i zbog približavanja roka zaprimopredaju vlasti u Iraku, sastanka Fed-a i odluke o podizanjukamatnih stopa, te nakon eksplozije bombe u Ankari pred dolazakameričkog predsjednika Georga W. Busha u Tursku.
ZAGREB, 27. lipnja 2004. (Hina) - Dolar je u proteklome tjednu značajnije oslabio prema jenu pod utjecajem najnovijih gospodarskih pokazatelja koji su ojačali optimizam glede oporavka japanskog gospodarstva, a pod pritiskom se našao i zbog približavanja roka za primopredaju vlasti u Iraku, sastanka Fed-a i odluke o podizanju kamatnih stopa, te nakon eksplozije bombe u Ankari pred dolazak američkog predsjednika Georga W. Busha u Tursku.

U takvim je okolnostima u prošlome tjednu dolar u odnosu na jen oslabio oko 1,2 posto, na 107,55 jena, završivši tako tjedan oko najnižih razina od sredine travnja. Oslabio je i nekih 0,3 posto prema euru, dosegnuvši krajem tjedna 1,2175 dolara za euro, a gubitke je zabilježio i prema švicarskom franku nakon vijesti o eksploziji bombe u Ankari nekoliko dana prije dolaska američkog predsjednika George W. Busha i to na mjestu u blizini hotela Hilton u kojemu predsjednik treba odsjesti.

"Vijest o eksploziji bombe u Ankari srušila je vrijednost dolara prema euru i franku", kazao je Adam Cole, valutni analitičar u Royal Bank of Canada Capital Marketsu. Dodao je, međutim, da značajnijim smatra pad dolara prema jenu.

Dolar je pod pritiskom i zbog rasta nervoze na tržištima kako se približava rok za primopredaju vlasti u Iraku krajem lipnja. Ni zabrinutosti glede američkih kamatnih stopa nisu posve nestale, iako se uvelike očekuje njihovo povećanje krajem lipnja za četvrtinu postotnog boda, budući i dalje ostaju neizvjesnosti glede njihova rasta nakon toga.

"Što se tiče SAD-a, prošlost nam govori da se ne bi trebalo kupovati dolare pred početak ciklusa Fed-ova podizanja kamatnih stopa, budući da u uvjetima izmjena kamatnih stopa dolar čini suprotno od onoga što ljudi misle. Što se tiče Japana, bilježimo trend jačanja jena budući je tamošnje gospodarstvo manje osjetljivo na tri šoka - naftu, Kinu i više kamatne stope", kazao je analitičar financijskih tržišta pri Lehman Brothersu, Jim McCormick.

Japanska valuta posljednjih je dana jačala uslijed špekulacija da će najnoviji gospodarski pokazatelji ponuditi nove dokaze o solidnom oporavku japanskog gospodarstva. Da su nagađanja bila točna dokazuju i podaci o jačanju povjerenja u tamošnjim kompanijama i rastu aktivnosti u uslužnom sektoru. To je potaknulo i veće kupovine dionica na Tokijskoj burzi, podigavši vrijednost indeksa Nikkei u prošlome tjednu na najvišu razinu pri zatvaranju u zadnjih osam tjedana.

Ovih se dana očekuje i ključno izvješće japanske središnje banke Bank of Japan o poslovnoj klimi, za koje se vjeruje da će pokazati snažnu brojku naglašavajući najbolji oporavak u Japanu u više od desetljeća. "Podatci koji stižu iz japanskog gospodarstva nastavljaju biti u skladu s najvišim očekivanjima tržišta", kazao je valutni strateg u BNP Paribas, Ian Stannard. "Sve ukazuje na oporavak u japanskom gospodarstvu".

Dobre vijesti iz tog drugog najvećeg svjetskog gospodarstva podigle su vrijednost jena i prema euru, i to na najvišu razinu u zadnja dva mjeseca - 130,12 jena za euro. No, do kraja je tjedna jen usporio svoj rast, završivši na 130,94 jena za euro, na tjednom dobitku od 0,86 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙