FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Potpredsjednica Vlade J. Kosor položila vijenac na spomenik poginulim braniteljima u Maksimiru

ZAGREB, 3. srpnja 2004. (Hina) - U povodu pete obljetnice postavljanjaspomenika poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu spodručja zagrebačkog Maksimira danas je potpredsjednica Vlade iministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnostiJadranka Kosor s predstavnicima braniteljskih udruga položila vijenaci zapalila svijeću kod tog spomenika u Parku maksimirskih branitelja.
ZAGREB, 3. srpnja 2004. (Hina) - U povodu pete obljetnice postavljanja spomenika poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu s područja zagrebačkog Maksimira danas je potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor s predstavnicima braniteljskih udruga položila vijenac i zapalila svijeću kod tog spomenika u Parku maksimirskih branitelja.

Spomenik je podignut u spomen na 49-ero poginulih branitelja iz Maksimira. Najmlađem poginulom hrvatskom branitelju bilo je 16 godina.

Taj spomenik je, nedavno, na Dan državnosti, 25. lipnja, bio meta vandalskog izgreda još uvijek nepoznatih počinitelja. Oni su u noći s petka na subotu na tom spomeniku autolakom nacrtali crvenu zvijezdu petokraku i zašarali hrvatsku zastavu iznad spomenika.

Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti s potpredsjednicom Vlade i ministricom Jadrankom Kosor odmah je oštro osudilo taj vandalski izgred, ističući da je on uvreda svih onih čija su imena na ploči, njihovih obitelji i svih građana koji, upravo zahvaljujući braniteljima, danas žive u demokratskoj, neovisnoj i slobodnoj Republici Hrvatskoj. Poručili su kako očekuju brzu i učinkovitu istragu i da se počinitelj pronađe.

Nakon što je danas položila vijenac i zapalila svijeću kod tog spomenika Kosor je novinarima ponovila kako je ona osobno i Ministarstvo koje vodi već osudilo taj vandalski čin te kako očekuje rezultate istrage i imena počinitelja.

Kosor je rekla da je danas od predstavnika braniteljskih udruga doznala da su mladi s Maksimira samoinicijativno razrjeđivačem izbrisali zvijezdu petokraku s tog spomenika.

"To je dokaz da su ljudi bili zgroženi s tim činom i da su mladići, djeca, šesnaestogodišnjaci, vidjevši u novinama da je na spomeniku upisano i ime šesnaestogodišnjaka poginulog braneći Domovinu došli samoinicijativno brisati ucrtano znakovlje kojim se htjelo povrijediti sve one čija su imena upisana, njihove roditelje i obitelji, ali i sve branitelje", rekla je Kosor.

Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti pomoći će u obnovi cijelog spomenika poginulim hrvatskim braniteljima u Parku maksimirskih branitelja i osvjetljenju prostora, s obzirom na to da je on tijekom noći uglavnom u mraku.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙