FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

identificirane 24 osobe ekshumirane iz dviju masovnih grobnica u blizini tordinaca

ZAGREB, 23. lipnja 2004. (Hina) - Dvadeset i tri osobe iz Tordinaca ijedna iz Aljmaša čiji su posmrtni ostaci ekshumirani u ožujku itravnju iz dviju masovnih grobnica u neposrednoj blizini Tordinaca(Tordinački atar) identificirane su danas u Zavodu za sudsku medicinui kriminalistiku u Zagrebu.
ZAGREB, 23. lipnja 2004. (Hina) - Dvadeset i tri osobe iz Tordinaca i jedna iz Aljmaša čiji su posmrtni ostaci ekshumirani u ožujku i travnju iz dviju masovnih grobnica u neposrednoj blizini Tordinaca (Tordinački atar) identificirane su danas u Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku u Zagrebu.

Ekshumirane hrvatske branitelje i civile identificirali su članovi obitelji, a identifikaciji su nazočili potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor, njen pomoćnik u Upravi za zatočene i nestale pukovnik Ivan Grujić, ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac te predsjednik općine Tordinci, koji je identificirao oca i strica.

Grujić je rekao da je iz te dvije masovne grobnice pronađene prije dva mjeseca ekshumirano 26 žrtava, a da je za njih 24 danas pozvana obitelj da ih identificira. Dodao je da se s područja Tordinaca traži još pet osoba.

Naveo je da su dvije masovne grobnice u blizini Tordinaca nastale 1995. kada su pripadnici vojske Jugoslavije, u vrijeme mandata UN-a, želeći prikriti zločine, u njih premjestili posmrtne ostatke iz masovne grobnice ispred katoličke crkve u Tordincima.

Potpredsjednica Vlade i ministrica Jadranka Kosor istaknula je da je saznavanje sudbine zatočenih i nestalih najveći humanitarni problem u Hrvatskoj i da je Vlada odlučna da se pronađu svi koji su na popisu zatočenih i nestalih njih 1189.

Dodala je da je pitanje zatočenih i nestalih prvorazredno pitanje u svim razgovorima sa predstavnicima Srbije i Crne Gore i da su za jesen predviđene nove ekshumacije na području Srbije i Crne Gore.

Podsjetila je da je u Upravi za zatočene i nestale ponovo uspostavljen telefon na koji se mogu anonimno dojaviti informacije o mogućem mjestu masovne ili pojedinačne grobnice te pozvala sve koji mogu pomoći da to učine.

Kosor je rekla da će se danas s predstavnicima obitelji identificiranih hrvatskih branitelja i civila te općine Tordinci dogovoriti o zajedničkom pokopu svih identificiranih žrtava.

Rekla je da se u Ministarstvu radi i na dokumentaciji za postavljanje spomen obilježja na mjestu masovne grobnice u Tordincima te da očekuje da će spomenik biti postavljen u srpnju.

Laboratorij za DNA analizu u Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku u Zagrebu obilježava danas deset godina rada, rekla je Kosor i zahvalila dr. Milovanu Kubatu koji ga uspješno vodi.

Pukovnik Grujić rekao je da je od 1996. do danas ekshumirano 3850 žrtava iz 139 masovnih grobnica i 1200 pojedinačnih grobišta, a da ih je do sada identificirano 2800.

(Hina) xbma ysšh

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙