FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ICTY: STRUGAROVI BRANITELJI NASTAVLJAJU TERETITI ADMIRALA JOKIĆA

DEN HAAG/ZAGREB, 30. lipnja 2004. (Hina) - Branitelji umirovljenoggenerala JNA Pavla Strugara u srijedu su pred Haškim sudom nastaviliizvoditi svjedoke obrane kojima nastoje odgovornost za granatiranjeDubrovnika 1991. godine pripisati tadašnjem Strugarovu zamjenikuadmiralu Miodragu Jokiću.
DEN HAAG/ZAGREB, 30. lipnja 2004. (Hina) - Branitelji umirovljenog generala JNA Pavla Strugara u srijedu su pred Haškim sudom nastavili izvoditi svjedoke obrane kojima nastoje odgovornost za granatiranje Dubrovnika 1991. godine pripisati tadašnjem Strugarovu zamjeniku admiralu Miodragu Jokiću.

Svjedok Tomislav Jovanović, umirovljeni zapovjednik u JNA, potvrdio je autentičnost Strugarove zapovijedi iz studenoga 1991. godine kojim Jokićevom 9. vojno-pomorskom sektoru Boka zabranjuje granatiranje Starog grada.

Na pitanje branitelja je li znao je li izvršena zapovijed, svjedok je odgovorio da u studenome 1991. godine nije.

Svjedok je, upitan i je li znao da je netko kažnjen za to što nisu izvršene zapovijedi, odgovorio negativno.

Potpukovnik JNA Gojko Đuričić, izravno podređen admiralu Jokiću u sudnici je, pak, potvrdio da je JNA 6. prosinca 1991. granatirala Stari grad iako je znala da je pod zaštitom UNESCO-a.

Obrana generala Strugara (71) započela je u ponedjeljak izvoditi svoje svjedoke i od tada su izvedena četiri. Najavljujući svoju strategiju branitelji su kazali kako će dokazati da za granatiranje Dubrovnika 6. prosinca 1991., za koje ga tereti optužnica, nije odgovoran Strugar već njegov tadašnji zamjenik admiral Miodrag Jokić.

Umirovljeni admiral JNA Miodrag Jokić, koji je optužen zajedno sa Strugarom, u kolovozu prošle godine priznao je krivnju za kršenje ratnog prava i običaja pri napadu na Dubrovnik, temeljem čega je u ožujku ove godine osuđen na sedam godina zatvora.

Među 32 svjedoka koja su u 17 tjedana suđenja Strugaru izveli tužitelji, upravo je Jokić dao ključne dokaze Strugarove odgovornosti za ratne zločine iz optužnice.

Strugar je bio zapovjednik II. operativne skupine JNA, koja je okupljala sve snage angažirane u napadu na Dubrovnik, a njegov zamjenik Jokić nalazio se na čelu 9. Vojnopomorskog sektora Boka.

Središnji događaj optužnice je razoran topnički napad na zaštićenu povijesnu jezgru Dubrovnika izveden 6. prosinca '91., u kojem su dvije osobe poginule, tri su ranjene a veći broj povijesnih palača i drugih spomenika kulture u Starom gradu je uništen ili oštećen.

Strugara (71) optužnica tereti u šest točaka za kršenje ratnog prava i običaja počinjeno granatiranjem zaštićene povijesne jezgre Dubrovnika 6. prosinca 1991. s položaja II. operativne skupine JNA čiji je bio zapovjednik.

Rasprava na suđenju u srijedu je nešto ranije završena jer obrana nije imala u pripremi sljedećeg svjedoka. Branitelji Goran Rodić i Vladimir Petrović također su najavili kako ni u petak možda neće moći izvesti svjedoke jer nova skupina svjedoka dolazi tek u subotu.

Branitelji su najavili i da neće kao svjedoka izvoditi optuženog zbog njegova duševnog stanja.

"Mislimo da je nesposoban adekvatno svjedočiti i odgovarati u unakrsnom ispitivanju", kazali su branitelji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙