FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

STRUGAROVA OBRANA: DOGOVORE JE KRŠILA HRVATSKA STRANA

DEN HAAG/ZAGREB, 1. srpnja 2004. (Hina) - Branitelji optuženogumirovljenog generala JNA Pavla Strugara u četvrtak su predMeđunarodnim kaznenim sudom u Den Haagu (ICTY) nastavili izvoditiobranu, optužujući pri tom hrvatsku stranu za sabotiranje svihdogovora koji su trebali voditi smirivanju stanja na dubrovačkompodručju tijekom 1991. godine.
DEN HAAG/ZAGREB, 1. srpnja 2004. (Hina) - Branitelji optuženog umirovljenog generala JNA Pavla Strugara u četvrtak su pred Međunarodnim kaznenim sudom u Den Haagu (ICTY) nastavili izvoditi obranu, optužujući pri tom hrvatsku stranu za sabotiranje svih dogovora koji su trebali voditi smirivanju stanja na dubrovačkom području tijekom 1991. godine.

Svjedok Radoslav Svičević, zapovjednik u JNA koji je u rujnu i listopadu 1991. godine sudjelovao kao časnik za vezu na sastancima s kriznim stožerom Dubrovnika, optužio je hrvatsku stranu da je sustavno sabotirala pregovore o primirju do prosinca iste godine.

Kako je kazao svjedok, kontakti s hrvatskom stranom održavani su redovito dva puta tjedno i u prisutnosti predstavnika Europske zajednice.

Ozračje razgovora bilo je konstruktivno, a odnosi s dubrovačkom stranom bili su čak i prijateljski, rekao je svjedok, no, prema Svičevićevom svjedočenju, hrvatska je strana sustavno kršila nakon toga dogovore o predaji oružja i primirju.

Svičević je kazao kako je sudjelovao na razgovorima s hrvatskom stranom do početka prosinca, a onda je, "što zbog činjenice da je hrvatska strana izbjegavala sastanke, što zbog toga što nije poštivala sporazum o predaji oružja, prestao sudjelovati na tim sastancima".

Na pitanje odvjetnika Gorana Rodića zna li jesu li se sastanci nastavili održavati nakon toga, Svičević je odgovorio potvrdno.

"Imam saznanja da je od 5. prosinca na tim sastancima bio admiral Jokić (Strugarov zamjenik admiral Miodrag Jokić)", kazao je Svičević.

Središnji događaj optužnice protiv Strugara je razoran topnički napad na zaštićenu povijesnu jezgru Dubrovnika izveden 6. prosinca '91., u kojem su dvije osobe poginule, tri su ranjene a veći broj povijesnih palača i drugih spomenika kulture u Starom gradu je uništen ili oštećen.

Obrana generala Strugara (71) započela je u ponedjeljak izvoditi svoje svjedoke. Najavljujući strategiju branitelji su kazali kako će dokazati da za granatiranje Dubrovnika 6. prosinca 1991., za koje ga tereti optužnica, nije odgovoran Strugar već njegov tadašnji zamjenik admiral Miodrag Jokić.

Strugar je bio zapovjednik II. operativne skupine JNA, koja je okupljala sve snage angažirane u napadu na Dubrovnik, a njegov zamjenik Jokić nalazio se na čelu 9. Vojnopomorskog sektora Boka.

U petak će tužitelji nastaviti unakrsno ispitivati istog svjedoka Radoslava Svičevića.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙