FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HSP U SABORSKU PROCEDURU UPUTIO PRIJEDLOG ZAKONA O HRVATSKIM BRANITELJIMA

ZAGREB,1. srpnja(Hina) - Klub zastupnika HSP-a u saborsku je proceduruuputio svoj prijedlog zakona o hrvatskim braniteljima i članovimanjihovih obitelji, kojim će se, tvrde u HSP-u, vratiti dostojanstvobraniteljima i osigurati ostvarenje njihovih prava.
ZAGREB,1. srpnja(Hina) - Klub zastupnika HSP-a u saborsku je proceduru uputio svoj prijedlog zakona o hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji, kojim će se, tvrde u HSP-u, vratiti dostojanstvo braniteljima i osigurati ostvarenje njihovih prava.

To je na današnjoj konferenciji za novinare u Saboru izvijestio HSP-ovac Pero Kovačević, rekavši da je njegova stranka više od pola godine čekala da Vlada izađe sa svojim prijedlogom, no da više ne mogu čekati jer branitelji od njih očekuju novi zakon.

HSP-ovim prijedlogom, za čiju se provedbu predviđa utrošiti oko 2,8 milijardi kuna, u zakon bi se uvela dva nova poglavlja - o zaštiti dostojanstva Domovinskog rata te o ratnim dragovoljcima.

Rokovi za ostvarenje prava ratnih vojnih invalida produljili bi se do kraja 2007., a neograničeno rokovi za ostvarenje prava obitelji branitelja koji su izvršili suicid kao posljedicu sudjelovanja u ratnim operacijama.

Kovačević je kazao da zakon predviđa uređivanje pitanja zapošljavanja branitelja u javnim poduzećima u vlasništvu države i lokalne samouprave, omogućuje braniteljima koji nisu iskoristili povlastice za uvoz automobila da ih iskoriste, ukinule bi se dosadašnje revizije invalidnina.

Izjednačila bi se prava oboljelih i ranjenih branitelja, kao i prava članova obitelji poginulih i umrlih branitelja, dragovoljcima bi se isplaćivao simbolični dodatak, ispravile nepravde prema više od 5.000 ratnih invalida koji nemaju status invalida, a neki ni branitelja, rekao je Kovačević.

Dodao je da bi se pripadnicima HVO-a isplaćivala razlika za invalidninu koju primaju u BiH, riješio bi se status pirotehničara i pripadnika HV-a koji sudjeluju u međunarodnim mirovnim misijama.

HSP-ovci pozivaju Vladu da podrži njihov ili žurno izađe sa svojim prijedlogom zakona, kako bi se zakon donio na jesen, prije usvajanja državnog proračuna.

HSP je u saborsku proceduru uputio i zakonski prijedlog po kojemu bi se sportske kladionice izdvojile iz skupine velikih novčarskih ustanova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙