FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ŠIBENIK: MINISTRICA KOSOR S BRANITELJSKIM UDRUGAMA

ŠIBENIK, 19. lipnja 2004. (Hina) - Potpredsjednica Vlade i ministricaobitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor,koja će danas sudjelovati na sjednici Vlade u Šibeniku, susrela seprijepodne u prostorijama županijske HVIDR-i s predstavnicima svihudruga proizišlih iz Domovinskog rata Šibensko-kninske županije igrada Šibenika.
ŠIBENIK, 19. lipnja 2004. (Hina) - Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor, koja će danas sudjelovati na sjednici Vlade u Šibeniku, susrela se prijepodne u prostorijama županijske HVIDR-i s predstavnicima svih udruga proizišlih iz Domovinskog rata Šibensko-kninske županije i grada Šibenika.

Podsjećajući na to da je Hrvatska dobila status kandidata za EU, ministarica je čestitala braniteljima na tome, kazavši kako su "branitelji najzaslužniji za to da jer bez njih ne bi bilo ni slobodne Hrvatske".

"Bez obzira na sve planove hrvatske Vlade, branitelji su prioritet, a uz to su se mogli i uvjeriti tijekom ovih šest mjeseci", dodala je.

Glavna tema razgovora s braniteljskim udrugama bio je Zakon o hrvatskim braniteljima, za kojega je ministrica rekla da je gotovo završen te da će do kraja ovog mjeseca biti predstavljen svim udrugama.

"U proteklom razdoblju", kazala je ministrica Kosor, "zaustavili smo 'prevođenje', što je izbezumljivalo hrvatske branitelje, a upravo je izglasan Zakon o fondu hrvatskih branitelja, koji će biti najjači fond vrijedan 3 do 4 milijuna kuna, zahvaljujući vrijednim dionicama koje će biti u njemu"

Ministrica je podsjetila da je na prošloj sjednici Vlade donesena odluka o reprogramiranju kredita HBOR-a, zato što je utvrđeno kako je 95 posto korisnika tih kredita na Zavodu za zapošljavanje, a da su "opterećeni kreditom poput omče oko vrata".

U vezi sa zapošljavanjem branitelja, članova njihovih obitelji i djece, najavila je da Vlada "upravo treba donijeti novi Program zapošljavanja, koji, između šest mjera, predviđa i kreditiranje malog i srednjeg poduzetništva te poticanje i osnivanje zadruga hrvatskih branitelja".

Ministrica je upozorila i na to, da je potrebno što prije ustrojiti registar branitelja te da zna kako branitelji još od 1997. godine, kada je donesen prvi Zakon o braniteljima, čekaju na rješavanje svojih problema.

Tek će im ove godine početi isplata 149 milijuna kuna koliko im je država dužna prema tom zakonu, a još 400 milijuna kuna treba osigurati prema zakonu koji je bivša Vlada donijela 2000. godine, napomenula je .

Najavila je i kako će uskoro u Hrvatskom saboru biti postavljena zastava koja će političare podsjećati na 1200 osoba koje se još vode kao nestale i zatočene u Domovinskom ratu, sve dok se god ne utvrdi sudbina posljednjeg od njih. "Pitanje nestalih i zatočenih mora biti prioritet u svim razgovorima sa Srbijom i Crnom Gorom", dodala je.

Predsjednik županijske udruge HVIDR-e i predsjednik Glavnog odbora hrvatske HVIDR-e Josip Periša upozorio je da bi novi Zakon o braniteljima trebao prihvatiti primjedbe i prijedloge braniteljskih udruga, što je ministrica i podržala.

Naglasio je da su najveći problem branitelja stambeno zbrinjavanje, mirovine te invalidnine. "Nadamo se i vjerujemo da ćete biti ministrica branitelja, a ne protiv njih kao bivši ministar", dodao je.

Napomenuo je kako zakon 1997. godine ni jednom riječju nije obuhvaćao branitelje koji su imali sreću da ne postanu invalidi, ali da vjeruju kako će se to ispraviti.

Zadovoljan je što je novo ministarstvo uspostavilo vezu s braniteljima kako bi što prije počelo rješavati probleme koji su se nagomilavali protekle četiri godine, ali i ranije.

Periša je također podsjetio da je od završetka rata prošlo desetak godina, a da mnogi branitelji još nisu ostvarili svoja prava.

Svi predstavnici braniteljskih udruga Šibensko-kninske županije također su naglasili da je upravo stambeno zbrinjavanje branitelja najveći problem, posebno u toj županiji, gdje je veliki broj njih useljen u kuće izbjeglih Srba. Ocijenili su kako ljudi u Ministarstvu branitelja zaduženi za stambenu problematiku, nisu sposobni ili ne žele rješavati stambene probleme dok se branitelji i invalidi "potucaju po srpskim kućama".

Potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor najavila je da će pri donošenju zakona voditi računa da se ono što u njemu bude zapisano, može financijski i pratiti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙