FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

MULJAČIĆ: HAŠKI SUD NALOGOM STRIKTNO PRIMJENJUJE PRAVILA

ZAGREB, 1. srpnja 2004. (Hina) - Pomoćnik ministrice pravosuđa zaduženza suradnju s Haškim sudom (ICTY) Jakša Muljačić ocijenio je učetvrtak da je Haški sud nalogom za izručenje generala Mirka Norca iodbijanjem prijedloga tužiteljstva da se Norac ne dovodi iz Hrvatske,odlučio strogo provoditi pravilo o pojavljivanju optuženika pred sudomradi očitovanja o krivnji.
ZAGREB, 1. srpnja 2004. (Hina) - Pomoćnik ministrice pravosuđa zadužen za suradnju s Haškim sudom (ICTY) Jakša Muljačić ocijenio je u četvrtak da je Haški sud nalogom za izručenje generala Mirka Norca i odbijanjem prijedloga tužiteljstva da se Norac ne dovodi iz Hrvatske, odlučio strogo provoditi pravilo o pojavljivanju optuženika pred sudom radi očitovanja o krivnji.

"Riječ je o uobičajenoj proceduri propisanoj Statutom i Pravilima o postupanju Haškog suda", izjavio je Hini Muljačić.

Kazao je da je Ministarstvo pravosuđa uz nalog Haškog suda o prebacivanju Norca u Haag dobilo i odluku sudskog vijeća kojom je odbijen prijedlog haškog Tužiteljstva, odnosno nije usvojen stav da u slučaju Norac nije potrebno da se optuženik osobno pojavi pred Haškim sudom i izjasni o krivnji.

Bivša predsjednica Republike Srpske Bijlana Plavšić bila je prva haška optuženica koja se o krivnji nije izjasnila pred sucima u Haagu već je to učinila video-linkom s nepoznate lokacije.

Muljačić smatra da će sudsko vijeće Haškog suda prvo saslušati Norca, odnosno njegovo očitovanje o krivnji, potom odlučiti o prijedlogu haškog Tužiteljstva da se optužnice protiv Norca i generala Rahima Ademija objedine i na kraju donijeti odluku hoće li predmet prepustiti hrvatskom pravosuđu.

Muljačić nije želio otkriti kako će teći odlazak Norca u Haag.

Haški sud u četvrtak je objavio da će se Norac 8. srpnja u 16 sati u Haagu izjasniti o tome osjeća li se krivim za zločine počinjene 1993. u akciji Medački džep za koje je optužen u svibnju ove godine. Prošlog je tjedna predmet "Norac" dodijeljen istom sudskom vijeću zaduženom za generala Rahima Ademija, protiv kojega je optužnica za zločine u Medačkom džepu podignuta u 2001. godini.

U odluci sudskog vijeća o datumu Norčeva izjašnjavanja o krivnji od Hrvatske se traži da osigura da se optuženi general prebaci 8. srpnja u Nizozemsku i preda nizozemskim vlastima.

Norac je trenutačno u riječkom pritvoru nakon što je pravomoćno osuđen za zločine počinjene nad civilima uglavnom srpske nacionalnosti na gospićkom području 1991. godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙