FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BANJA LUKA: SEMINAR O UNAPREĐENJU SURADNJE S HAŠKIM TRIBUNALOM

BANJALUKA, 7. lipnja 2004. (Hina) - Kazneni zakon Bosne i Hercegovine,koji je stupio na snagu 1. ožujka prošle godine, sadrži odredbe osankcioniranju osoba koje indirektno i izravno pomažu skrivanjeoptuženika za ratni zločin, no unatoč tome do danas niti jedna osobapo ovome osnovu nije procesuirana, jedna je od konstatacijadvodnevnog seminara o unapređenju suradnje s Haaškim tribunalom,održanog u Banjoj Luci, izvješćuju u ponedjeljak banjalučke Nezavisnenovine.
BANJALUKA, 7. lipnja 2004. (Hina) - Kazneni zakon Bosne i Hercegovine, koji je stupio na snagu 1. ožujka prošle godine, sadrži odredbe o sankcioniranju osoba koje indirektno i izravno pomažu skrivanje optuženika za ratni zločin, no unatoč tome do danas niti jedna osoba po ovome osnovu nije procesuirana, jedna je od konstatacija dvodnevnog seminara o unapređenju suradnje s Haaškim tribunalom, održanog u Banjoj Luci, izvješćuju u ponedjeljak banjalučke Nezavisne novine.

U radu seminara, na kojem je dominirala tema 'Razaranje mreže pomagača i financijera osoba optuženih za ratne zločine', sudjelovali su i predstavnici Suda Bosne i Hercegovine na čelu sa predsjednikom Martinom Ragužom, koji je potvrdio da je taj sud, u dva slučaja, a na zahtjev Tužiteljstva BiH, izdao nalog za pretresanje poslovnih i stambenih prostorija takvih osoba. Međutim, nije poznato da li spomenuto Tužiteljstvo vodi predistražne odnosno istražne radnje kada je riječ o pomagačima.

Erik Larson, iz američkog Udruženja pravnika centralnoeuropske i euroazijske pravne inicijative (ABA CEELI), rekao je na seminaru u Banjoj Luci da bi osobe koje bi dobile kaznu zatvora za pomaganje optuženim za ratne zločine, imale mogućnost 'izvući se iz zatvora' i to vrlo brzo, ako daju prave informacije o mjestu skrivanja optuženih za ratne zločine.

"Naravno, ukoliko se radi o 'informaciji za pravu osobu' ovaj ne samo da može izaći iz zatvora, već će za to može dobiti i pet milijuna KM", pojasnio je Larson čiju izjavu prenose Nezavisne novine.

On je rekao da će kaznu zatvora od tri godine dobiti čak i osoba koja nekom od optuženih za ratne zločine 'natoči benzin u automobil'. "Svaki Vladin službenik koji je na ovaj ili onaj način bude sprječavao hapšenje optuženih dobit će do deset godina zatvora", kazao je Larson.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙