FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

MOSTAR: U TIJEKU ISTRAGE PROTIV 900 OSOBA OSUMNJIČENIH ZA RATNE ZLOČINE

MOSTAR, 8. lipnja 2004. (Hina) - U Županijskom sudu u Mostarutrenutačno se, uz suglasnost Haaškog tribunala, vodi istrage protiv900 osoba osumnjičenih za ratne zločine, potvrdili su u utorak suci uTužiteljstvu mostarskog suda.
MOSTAR, 8. lipnja 2004. (Hina) - U Županijskom sudu u Mostaru trenutačno se, uz suglasnost Haaškog tribunala, vodi istrage protiv 900 osoba osumnjičenih za ratne zločine, potvrdili su u utorak suci u Tužiteljstvu mostarskog suda.

Upozorili su kako u istrazi postoje poteškoće jer su brojni osumnjičenici nastanjeni u inozemstvu, u Hrvatskoj, Srbiji ili prekooceanskim zemljama, pa ukoliko protiv njih budu podignute optužnice neće im se moći suditi, jer po novom zakonu BiH ne može se suditi osobama u odsutnosti.

Suci navode kako Županijski sud u Mostaru vodi istragu o smaknuću više od 100 mostarskih Bošnjaka i Hrvata što su ga na mostarskom odlagalištu Uborak 1992. godine počinile srpske snage pod vodstvom tadašnje JNA. Također se vodi i istraga o ubojstvu više od 20 Hrvata što su ih u Grabovici kod Mostara 1993. godine ubile bošnjačke postrojbe, objasnili su suci.

Dodali su kako se vodi i posebna istraga radi pronalaska tijela 13 mostarskih Bošnjaka, koje su zarobili pripadnici HVO-a, koji su nestali iz poslovne zgrade Vranica u središtu Mostara 1993. i od tada im se gubi svaki trag.

Za ova tri slučaja na mostarskom području - Uborak, Grabovicu i Vranicu- posebice se zanimala i glavna haaška tužiteljica Carla del Ponte boraveći prošloga tjedna u Mostaru. Ona je tom prigodom najavila novu strategiju Haaškog tribunala rekavši kako je planirano da se ubuduće Haaški sud baviti procesuiranjem samo visokorangiranih ratnih optuženika dok će sve nižerangirane optuženike preuzeti državni sud u BiH i lokalni sudovi u BiH.

Suci u Mostaru danas su rekli kako se uskoro može očekivati da će Haaški tribunal proslijediti mnoštvo novih sudskih predmeta Županijskom sudu u Mostaru, ali i drugim lokalnim sudovima diljem BiH, kao i državnom sudu u Sarajevu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙