FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

RUSKA VLADA U TREĆEM TROMJESEČJU PRODAJE SVOJ UDJEL U LUKOILU

MOSKVA, 30. lipnja 2004. (Hina/Reuters) - Rusija će u trećemovogodišnjem tromjesečju najvjerojatnije prodati svojih preostalih 7,6posto udjela u naftnom gigantu Lukoilu, nakon što to kasnije ovogatjedna odobri premijer Mikhail Fradkov, kazao je danas jedan visokidužnosnik u vladinom kabinetu.
MOSKVA, 30. lipnja 2004. (Hina/Reuters) - Rusija će u trećem ovogodišnjem tromjesečju najvjerojatnije prodati svojih preostalih 7,6 posto udjela u naftnom gigantu Lukoilu, nakon što to kasnije ovoga tjedna odobri premijer Mikhail Fradkov, kazao je danas jedan visoki dužnosnik u vladinom kabinetu.

"To će se najvjerojatnije dogoditi u trećem tromjesečju", kazao je ministar gospodarstva i trgovine German Gref. Prema njegovim riječima, udjel će biti ponuđen u komadu.

Ta bi prodaja predstavljala najveći privatizacijski sporazum u ovoj godini, budući prema trenutnoj tržišnoj kapitalizaciji te kompanije od 22,4 milijarde dolara vrijedi 1,7 milijardi dolara.

Dionice Lukoila među najlikvidnijima su na ruskom tržištu. Analitičari procjenjuju da se u Rusiji i inozemstvu slobodno trguje s oko polovinom njih. Vjeruje se da uprava kontrolira oko 30 posto dionica te kompanije.

Tržišni su igrači spekulirali da bi uprava mogla predložiti vladi kombinaciju prodaje dionica s onima u paketu uprave, kako bi veći udjel bio ponuđen nekoj većoj međunarodnoj kompaniji, no Lukoilova je uprava prošloga tjedna ustvrdila kako ne planira prodaju svojih udjela.

Kao najveći kandidat za kupca često se spominje treći po veličini američki naftni div ConocoPhillips, druga po veličini naftna kompanija u svijetu po dokazanim naftnim rezervama nakon američkog ExxonMobila.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙