FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HFP PREDSTAVIO MODEL JAVNO-PRIVATNOG PARTNERSTVA ZA SUNČANI HVAR

ZAGREB, 14. lipnja 2004. (Hina) - Hina- Financijski servis
ZAGREB, 14. lipnja 2004. (Hina) - Hina- Financijski servis

HFP PREDSTAVIO MODEL JAVNO-PRIVATNOG PARTNERSTVA ZA SUNČANI HVAR

Pravna struktura javno-privatnog partnerstva (JPP) u natječaju za Sunčani Hvar ostavljena je otvorena samim ponuđačima jer ju Hrvatski fond za privatizaciju (HFP) nije imao vremena sam pripremiti na vrijeme za raspisivanje natječaja, odnosno bez da za to angažira vanjske savjetnike, rekao je danas na prezentaciji JPP modela za Sunčani Hvar predsjednik HFP-a Damir Ostović.

Odgovarajući na upit novinara da li to znači da zapravo ponuđači određuju uvjete partnerstva, potpredsjednik HFP-a u Sektoru prodaje Ivan Gotovac pojasnio je da će prijedlog pravne strukture JPP sadržavati samo neobvezujuće ponude. Zatvaranjem prvog, naobvezujućeg dijela natječaja, HFP će od predloženih pravnih struktura odabrati jednu ili kombinaciju nekoliko predloženih rješenja te po njima strukturirati natječaj za obvezujuće ponude.

Pritom će kod odabira privatnog partnera za JPP u Sunčanom Hvaru odlučujući biti elementi financijske i upravljačke sposobnosti partnera, poput iskustva upravljanja hotelskim poduzećima, pristup kvalitetnim izvorima financiranja, prijedlog načina rješavanja obveza Sunčanog Hvara, program ulaganja, plan glede zaposlenika, poslovni plan i sl., kazao je Gotovac.

Dodao je i kako unaprijed nije određen niti način investiranja sredstava privatnog partnera u Sunčani Hvar, odnosno da nije određeno da li će biti dogovorena dokapitalizacija ili npr. prodaja dijela od 10 hotela tog društva, kako bi se namirile obveze (samo ove godine na naplatu dospijeva 20 milijuna kuna) i uložilo u ostatak kapaciteta.

Za izradu ugovora, kazao je Gotovac, HFP trenutno odabire pravne savjetnike, jer JPP predviđa niz ugovornih odnosa između javnog i privatnog partnera - od vlasničkih odnosa, razmjera vrijednosti ulaganja privatnog partnera u odnosu na vrijednost vlasničkog udjela HFP-a, raspoređivanja rizika i dobiti za vrijeme trajanja projekta, rješavanja sporova te vrsta monitoringa do vremena i načina raskida JPP-a ('izlazna strategija') i izračuna izlazne cijene po završetku partnerstva.

Kao moguće 'izlazne strategije' po isteku partnerstva Gotovac je nabrojao mogućnost da privatni partner sam otkupi dionice, zatim da oba partnera pronađu trećeg kupca ili s dionicama izađu na burzu, te mogućnost da se imovina Sunčanog Hvar podijeli među partnerima koji bi je onda pojedinačno prodavali.

Prema riječima potpredsjednika HFP-a u Sektoru nekretnina Roberta Peše, model JPP-a primjenjivat će se i kod dijela portfelja Cluba Adriatic - tvrtke u 100-postotnom vlasništvu HFP-a, koja upravlja turističkim portfeljom, a za sada je odlučeno da se taj model primjeni kod Perna u Orebiću, Baškom polju u Baškoj Vodi te Kuparima kod Dubrovnika.

Da HFP sada krene u privatizaciju tih objekata, rekao je Peša, prodavale bi se same nekretnine, no JPP-om se u njima želi započeti poslovanje, pa bi se po isteku partnerstva prodavali objekti zajedno s 'biznisom', po većoj cijeni.

Kao primjer društva u kojem je JPP također primjenjiv Ostović je naveo i Apartmane Medena, za koje zbog visoke cijene zemljišta nije bilo zainteresiranih na javnom natječaju, ali sigurno postoji interes za partnerstvo.

Za model javno-privatnog partnerstva, prema Gotovčevim riječima, postoji niz pisama namjere investitora za društva iz HFP-ovog portfelja iz raznih sektora i taj bi se model mogao primjenjivati posebice u 'problematičnim' društvima, no dodao je kako ovaj model ipak neće biti dominantni u nastavku procesa privatizacije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙